Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne OLED televízory, ktoré ešte viac zdokonalia obraz a chránia oči

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
15. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj napriek tomu, že sa niektorí výrobcovia televízorov snažia stále vylepšovať a zachraňovať pôvodnú technológiu LCD či LED, vyzerá to tak, že cesta budúcnosti je jednoznačne OLED alebo Organic LED. Ide o systém mikrobodov, ktoré samé vyžarujú svetlo a nepotrebujú tak žiadne podsvietenie. Už od začiatku vzniku tejto technológie sa ju snažil ako prvý naplno podchytiť a rozvíjať juhokórejský LG. No nezastal, a tak z jeho dielne vzišli zaujímavé modelové rady C2 a G2, ktoré si prinášajú ďalšiu generáciu panelov s názvom OLED evo.

Už od uvedenia technológie OLED bolo zrejmé, že ju čaká pomerne veľká budúcnosť. Po energeticky nie celkom efektívnych plazmových displejoch totiž ako prvá dokázala priniesť verné zobrazenie farieb.

„Dá sa povedať, že OLED panely prinášajú farby, ktoré zodpovedajú originálu. Aj globálna testovacia spoločnosť Intertek z Anglicka potvrdila, že naše obrazovky prinášajú 100 % vernosť farieb. Znamená to, že farby na obrazovke dôkladne napodobňujú farby pôvodného obrazu. Takéto niečo LED panely nedokážu,“ hovorí Emil Gabriš, LG Electronics Slovakia.

Pri testoch vernosti farieb sa zisťuje rozdiel medzi farbami pôvodného obrazu a farbami zobrazenými na obrazovke. Použili sa pritom extrahované vzorové farby a nezávislí výskumníci overili, že 100 % vzorových farieb, zobrazených na paneloch LG OLED dôkladne napodobňuje pôvodné farby. Zistilo sa tiež, že LED obrazovky dokážu dôkladne napodobniť pôvodné farby len pri 70tich až 80tich percentách vzorových farieb.

„V ďalšom vývoji sme OLED panely posunuli zasa ešte ďalej. Dnes tak máme k dispozícii technológiu OLED evo. Panel bol inovovaný a obsahuje pridanú vrstvu z pevnejšieho žiarivého materiálu. Práve tá optimalizuje vlnové dĺžky svetla. Zvyšuje tým účinnosť a zlepšuje sa jas, pričom množstvo vstupného svetla sa nemení.“

Rovnako sa zmenili aj materiály, ktoré sa v rámci technológie OLED používajú na osvetlenie. Výsledkom pri paneloch OLED evo je teda vylepšená a väčšia intenzita svetla. Všetky tieto zmeny priniesli jasnejší a ostrejší obraz a teda vo výsledku aj lepší zážitok zo sledovania. Tieto vlastnosti si prináša aj modelový rad C2 a G2, no v technológiách ide ešte ďalej.

„Modely obsahujú výkonný procesor Alfa 9 už piatej generácie. Práve ten dokáže vďaka pokroku v oblasti hĺbkového učenia, s podporou našej umelej inteligencie, vylepšovať objekty v popredí a v pozadí. Cieľom je pridať prirodzenú hĺbku, ako aj to, aby boli farby pôsobivo živé, a predsa verné.“

Obraz vylepšuje ešte dôkladnejšie aj úplne nové dynamické mapovanie odtieňov vo verzii Pro. Kým doteraz sa zdokonaľovali len snímky, inovatívna technológia využíva až 5000 blokov na celej obrazovke, čo znamená dynamickejšie zobrazenie HDR až po ten najmenší detail. Ten bude pritom veľmi dobre viditeľný z každého uhla najmä pri väčších uhlopriečkach a spolu s ďalšou funkciou to ocenia predovšetkým športoví fanúšikovia.

„Funkcia Športové upozornenia poteší tých, ktorý chcú vedieť viac o svojom obľúbenom športovom tíme. Po registrácii tak používateľ začne dostávať upozornenia na výsledky, termíny a presný čas zápasov. Svoje tímy môže sledovať aj prostredníctvom aktualít, ktoré sa zobrazujú počas zápasov.“

V súvislosti s televízormi sa hovorí aj o vyžarovaní modrého svetla. Štandard Eyesafe pritom uvádza, že ak sú oči dlhý čas vystavené veľkému množstvu škodlivého modrého svetla, môže sa obmedziť tvorba melatonínu, čo spôsobuje poruchy spánku a iné problémy. Deťom a mladistvým s nedostatočne vyvinutou dúhovkou tak hrozí väčšie nebezpečenstvo poškodenia sietnice.

„Keď sledujete televízor, záleží na tom, o aký televízor a akú technológiu zobrazovania ide. Pri vývoji LG OLED panelov sa pritom už dlhodobo snažíme prinášať modely, ktoré sú mimoriadne šetrné k očiam. Nakoniec aj testy preukázali, že naše OLED displeje vyžarujú menej modrého svetla ako displeje LED.“

Dôležitý je pre vývojárov LG aj ekologický aspekt. Výhodou OLED televízorov je v tomto smere i to, že obsahujú oproti LCD menej komponentov, a preto sa jednoduchšie recyklujú. Podľa výrobcu zároveň pri používaní menej znečisťujú vzduch v interiéri a produkujú menej toxických emisií.

„Švajčiarsky národný testovací inštitút Société Générale de Surveillance (SGS) certifikoval OLED televízory a OLED panely ako ekologické produkty. Televízory ani panely neobsahujú kadmium a ich výroba je efektívnejšia. Sú vyrobené z kompozitných materiálov a tak je nová generácia ľahšia ako tie predchádzajúce,“ dodáva Emil Gabriš, LG Electronics Slovakia.

Vyzerá to tak, že panely OLED evo majú všetky predpoklady na to, aby sa zariadenia, kde sa využijú, stali televízormi budúcnosti. Už teraz sa tešia značnej obľube, a tak sa im vývojári z LG chcú rozhodne naplno venovať aj v ďalšom období. Bude teda zaujímavé sledovať, čo všetko ešte dokáže túto technológiu posunúť vpred.