Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Luxonis vytvára pojazdné robotické laboratórium pre každého

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Luxonis, ktorá sa zaoberá počítačovým videním, uviedla programovateľného pojazdného robota s otvoreným zdrojovým kódom s názvom rae. Ten obsahuje spracovanie umelej inteligencie a strojové učenie, kamery na snímanie hĺbky, ovládanie aplikácií a zábavné osvetlenie RGB v malom balení určenom „pre každý vek a každú úroveň zručností“.

Spoločnosť Luxonis, ktorá bola založená v roku 2019, sa doteraz zameriavala na vývoj kamerových systémov OAK s vysokým rozlíšením, so zabudovaným snímaním hĺbky a spracovaním umelej inteligencie. Teraz túto technológiu stereovízie zabalila do pojazdného robota s otvoreným zdrojovým kódom s názvom rae. To je skratka pre „robotics access for everyone“, čiže prístup k robotike pre každého.

Robot "pre každého" Luxonis rae.

Robot rae má rozmery 120 x 120 x 32 milimetrov a váži 400 gramov. Je vybavený dvoma motormi poháňanými kolieskami so snímačmi, ktoré sa nachádzajú pod odolným kovovým krytom, a ktoré sú vyvážené dvoma voľne sa pohybujúcimi kolieskami v prednej časti robota. A napriek svojim miniatúrnym rozmerom je robot údajne schopný prechádzať viacerými typmi povrchov, vrátane koberca, drevenej podlahy, dlaždíc, trávy a štrku.

Okolo spodného okraja robota rae prebieha rad RGB LED diód pre zábavné programovateľné vizuálne efekty. Vpredu má modul kamery Sony IMX214 4K na streamovanie videa vo vysokom rozlíšení a LCD displej, ktorý môže používateľ naprogramovať prostredníctvom sprievodnej aplikácie. Spoločnosť Luxonis tiež zahrnula svoj systém stereokamier OAK v podobe dvoch snímačov OV9782 smerujúcich dopredu a ďalších dvoch vzadu.

Robot "pre každého" Luxonis rae.

Systém kombinuje technológiu strojového učenia a počítačového videnia v jednom zariadení a môže sa pochváliť spracovaním Robotic Vision Core 3, ktoré je podporované 4 GB pamäte RAM a 32 GB úložiskom. Na palube sú aj rozhrania Bluetooth a Wi-Fi a k dispozícii je sústava šiestich mikrofónov na hlasovú interakciu, plus integrovaný 1 W reproduktor. Robot rae je napájaný 5 000 mAh lítium-polýmérovou batériou, ktorá vydrží približne hodinu používania medzi nabíjaním.

Robot je pripravený na používanie hneď po nabití a spárovaní so smartfónom s mobilnou aplikáciou, ktorá umožňuje prístup k ovládacím funkciám, nastaveniam a databáze, ako aj k pripraveným aplikáciám na hranie hier, riešenie problémových úloh a množstvu funkcií, ako je lokalizácia objektov, mapovanie miestnosti, rozpoznávanie emócií, časozberné nahrávanie videí a dokonca aj na tlmočenie do posunkovej reči.

Robot "pre každého" Luxonis rae.

Platforma ROS 2 (Robot Operating System) sa dodáva predinštalovaná a predkonfigurovaná na prístup k jej knižniciam a nástrojom. Používatelia si môžu vytvárať aj vlastné aplikácie a modely, aby robot rae vykonával vlastné úlohy, alebo vybaviť robota ďalším hardvérom a príslušenstvom a získajú tiež prístup ku cloudovej platforme na online vzdelávanie, spoluprácu s komunitou, sťahovanie / inštaláciu aplikácií vytvorených inými používateľmi a ďalšie veci.

Spoločnosť Luxonis sa opätovne obrátila na startup kampaň na portáli Kickstarter, aby financovala výrobu robota rae. Ten sa dá získať od 399 USD. Ak všetko pôjde podľa plánu už financovanej kampane, začiatok dodávok sa odhaduje na jún 2023.