Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najrýchlejší dron na svete vytvoril oficiálny Guinnessov rýchlostný rekord

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pretekárske kvadrokoptéry sú šialene ľahké, rýchle a obratné, ale zvyčajne nie sú známe svojimi maximálnymi rýchlosťami. Strojný inžinier a domáci kutil Ryan Lademann si stavia vlastné rámy, aby posunul hranice rýchlosti kvadrokoptér, a teraz získal oficiálny Guinnessov svetový rekord.

Lademannov dron XLR V3, ktorý váži len 490 gramov, vyzerá trochu inak ako väčšina známych kvadrokoptér, ale stále sa kvalifikuje ako jedna z nich na účely stanovenia svetového rekordu. Tam, kde má väčšina kvadrokoptér plochý podvozok, sú útroby XLR uložené vertikálne a obalené aerodynamickým plášťom pripomínajúcim náboj. Aj motory majú svoje vlastné gondoly v tvare nábojov, zavesené na hlavnom podvozku na tenkých vzperách s nízkym odporom.

Tieto gondoly sú kvôli aerodynamike namierené proti vetru, vrtule sú namontované pod nimi, takže Lademann postavil malý stojan, na ktorom môže XLR V3 sedieť a pravdepodobne z neho aj štartovať bez poškodenia lopatiek. Vznáša sa a visí ako bežná kvadrokoptéra, ale keď je čas ísť rýchlo, pilot ju nasmeruje horizontálne a stlačí rukoväť akcelerácie.

Lademann v tejto fáze o konštrukcii podvozku dronu XLR V3 mlčí.

Lademann hovorí, že jeho vlastný podvozok, vnútorné usporiadanie a konštrukcia sú tou tajnou prísadou. Elektronika je kupovaná a zahŕňa batériu Tattu R-Line 6S LiPo, ESC Spedix, motory Cobra 2207 2450 kv, letový regulátor HGLRC Zeus a systémy na prenos videa, GPS Beitian BN-180, kameru Caddx Ant FPV a vrtule APC 5,2 x 6,0. Na všetkých týchto komponentoch sa skutočne nachádza odkaz na jeho webovej stránke projektu a pri súčasných cenách by ste si mohli kúpiť všetky elektronické komponenty pre tento dron za 400 USD, vrátane sady FPV okuliarov za 120 USD.

Aby sa dosiahol oficiálny svetový rekord, musela kvadrokoptéra letieť v dvoch protiľahlých smeroch, aby sa vylúčila akákoľvek pomoc vetra, pričom výška sa udržiavala na úrovni, aby sa vylúčila akákoľvek pomoc gravitácie. Maximálna rýchlosť pri zázname nič neznamená. Rýchlosť každého preletu sa zaznamenáva ako priemerná rýchlosť na vzdialenosť najmenej 100 metrov a potom sa rýchlosti v dvoch protiľahlých smeroch spriemerujú na získanie konečného čísla.

Ryan Lademann (vľavo) a priatelia, ktorí sa prišli pozrieť na let XLR V3, ktorým bol vytvorený Guinnessov rekord.

V novembri minulého roka sa Lademann, profesionálny svedok a malá skupina ďalších nadšencov zhromaždili v Scottsdale v Arizone, keď XLR V3 vytvoril nový Guinnessov svetový rýchlostný rekord kvadrokoptéry, a to až 360,503 km / h. Pri predchádzajúcom lete zaznamenal okamžitú maximálnu rýchlosť až 414 km / h.