Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 271

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Už je to raz tak. Umelá inteligencia prišla medzi nás a rozhodne prispeje aj k rozvoju robotiky. Aj preto sa s ňou už na základných školách deti zoznamujú. Zaujímavým spôsobom môže byť pritom aj inovatívna robotický súprava. Nielen deti si z nej dokážu vytvoriť roboty, ktorým môžu dať aj istú dávku inteligencie. Rozhodne je to efektívny spôsob ako sa skutočne dostať do tajov kybernetiky a robotiky.

Inovatívna robotická súprava UGOT umožní používateľom zostaviť si rôzne typy malých robotov. Súprava pozostáva z viacerých modulov, ktoré sa pomocou jednoduchého uzamykacieho systému spolu spájajú v rôznych kombináciách. Možnosti zahŕňajú vytvorenie štvornohého robotického psa, robota, ktorý balansuje na dvoch kolesách, umiestnených na koncoch jeho dvoch nôh, či robota so štyrmi všesmerovými kolesami. Dá sa poskladať aj štvornohý robot podobný pavúkovi, robotické vozidlo s úchopovým ramenom alebo dvojkolesové samo vyvažovacie robotické vozidlo, či štvorkolesové transformačné robotické vozidlo. S využitím RGB kamery, mikrofónov, reproduktora a dotykového displeja sú tieto roboty schopné vizuálne rozpoznávať značky, sledovať subjekty, rozpoznávať reč, nakrúcať videá, či komunikovať cez umelú inteligenciu ChatGPT. Roboty sa dajú predprogramovať alebo diaľkovo ovládať v reálnom čase pomocou mobilnej aplikácie.

Seaskate je názov pre zaujímavý skejtbord, ktorý sa nezvyčajne pohybuje len na dvoch kolieskach. V jazdcovi tak môže vyvolať podobné pocity a vzrušenie, ako keby surfoval na vode. Pri pohybe sa dokonca nemusí odrážať nohou od zeme, stačí mu naskočiť na dosku, a prenášaním váhy zo strany na stranu ako keby surfoval po zemi. Je to možné vďaka systému dvoch otočných oceľových závesov s integrovanými pružinami. Závesy s pevným dorazom pritom bez trenia držia kolieska, ktoré sú vyrábané na mieru a majú rozmery 90 x 40 milimetrov. Samotná doska dvojkolesového skejtbordu je vyrobená z dreva, má dĺžku 114 centimetrov a svojim tvarom nápadne pripomína surf. Seaskate je údajne vhodný nielen pre skúsených skejtbordistov a surferov. Výrobca tvrdí, že naučiť sa na ňom jazdiť, by aj začiatočníkom malo trvať len niekoľko minút.

Samo-vyvažovacia elektrická jedno kolka InMotion Adventure dostala do výbavy výkonný 4000-wattový elektromotor, ktorý dokáže údajne dosiahnuť maximálny výkon až 9000 wattov. Vďaka jeho krútiacemu momentu až 200 Newton-metrov a trakčnej sile 850 Newtonov na kolese, tak pomôže jazdcom relatívne ľahko stúpať do strmých kopcov, so sklonom až 50 stupňov. Adrenalínovú jazdu po rovine zasa umocní to, že jedno kolka môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 110 kilometrov za hodinu a na rýchlosť 50 kilometrov za hodinu sa dostane z nuly len za dve a pol sekundy. Štyri vyberateľné batérie, ktoré obklopujú koleso, by mali poskytnúť dostatok energie pre dojazd do vzdialenosti približne 120 kilometrov na jedno nabitie. Jazdu po drsnom teréne zmierni progresívne odpruženie s ôsmimi úrovňami tlmenia pri odraze a 17-timi úrovňami kompresie. Jedno kolka si tak hravo poradí so skokmi a jazdou zo strmých kopcov a chráni jazdcove kolená.