Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 273

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Zrejme netreba ani hovoriť, že pre telesne znevýhodnených ľudí nie je vôbec jednoduché cestovanie v takom lietadle. Zvlášť ak sú odkázaní na invalidný vozíček. Vývojári však myslia aj na túto skupinu ľudí a tak veríme, že ich poteší inovácia v podobe vozíka, ktorý je skladací a dokonca sa zmestí aj do batožinovej priehradky v lietadle. No a nepochybne vás prekvapí aj jeho váha.

Invalidný vozík so skladacími kolesami Revolve Air sa po rokoch vývoja posunul z prototypu do finálneho produktu. Používateľom tak môže výrazne uľahčiť cestovanie nielen lietadlom. Každé jeho koleso má centrálny náboj, šesť skladacích výstužných konštrukcií namiesto špicov, a šesť do seba zapadajúcich častí ráfika, ktoré sú pokryté pneumatikou vyplnenou penou. Celé to pevne a bezpečne drží spolu uzamykací mechanizmus. Po jeho uvoľnení a potiahnutí sa kolesá dajú zložiť rýchlo a ľahko, podobne ako keď sa skladá dáždnik. Samotný rám invalidného vozíka, ktorý je vyrobený z hliníkových rúrok, sa tiež zloží a potom poslúži ako prepravný kufrík pre dve už zložené kolesá. V tomto tvare je veľkosť invalidného vozíka až o 60 percent menšia, vďaka čomu sa bez problémov zmestí aj do batožinovej skrinky v lietadle. Kompletne skladací invalidný vozík pritom celý váži údajne len okolo 11 kilogramov.

Pod názvom Shelbru sa ukrýva komplexný systém na prípravu takzvanej cold brew kávy. Súprava pritom obsahuje štyri rôzne sklenené nádoby. Prvou z nich je nádoba označovaná ako inteligentný kanister, ktorá slúži na skladovanie kávových zŕn tak, aby zostali dlhšie čerstvé. Používateľ len stlačí tlačidlo na veku, aby sa vysal všetok vzduch vo vnútri. Ak chce zrná vybrať, znovu stlačí tlačidlo a vákuum sa uvoľní. Pomocou presýpacej nádoby si potom prefiltruje namletú kávu cez sitá s otvormi s priemerom 500 alebo 800 mikrometrov, aby nápoj neobsahoval usadeninu. Nádoba Shelbru Brewer, ako už jej názov napovedá, slúži na samotnú prípravu až 12-tich porcií cold brew kávy. Stačí pridať kávu do vyberateľného valcového filtra z ocele a naliať maximálne 700 ml studenej vody alebo vody izbovej teploty. Posledná nádoba má rovnaký objem a slúži ako karafa na servírovanie pomocou silikónovej výlevky vo veku, ktorá zabraňuje rozliatiu.

Niektorí turisti si dávajú naozaj náročné výzvy a často aj také, ktoré sa nedajú zvládnuť len v rámci dňa. A tak sa treba utáboriť. Nocovanie pod hviezdami je síce lákavé, no zobudiť sa ráno dolámaný asi nechce každý. Ani nemusí. Máme pre vás batoh, ktorý sa doslova razom zmení na prenosnú posteľ alebo teda lepšie povedané, mäkký matrac. Čo tí ľudia nevymyslia?

Batoh OasisGO nie je len taký obyčajný batoh, ktorý má vnútorný úložný priestor s objemom 22 litrov. Dá sa totiž takmer okamžite premeniť na pohodlné ležadlo. Používateľovi stačí len zložiť batoh z chrbta, roztiahnuť hliníkovú podpornú konštrukciu, ktorá spája batoh s ležadlom a stlačiť tlačidlo. Tým sa spustí integrovaná vzduchová pumpa, ktorá automaticky nafúkne ležadlo už za jednu minútu. Pumpa je poháňaná batériou, ktorá sa nabíja cez port USB-C. Nafukovacie ležadlo je ľahké, odolné voči vode a odolné aj proti roztrhnutiu. Po nafúknutí meria približne 196 x 66 x 13 centimetrov a poskytne tak dostatok priestoru pre osobu s hmotnosťou do 100 kilogramov. K dispozícii je aj príslušenstvo, ktoré k súprave pridá malý slnečník. Ležadlo sa dá jednoduchým spôsobom odpojiť od konštrukcie s batohom, aby mohlo poslúžiť ako samostatný matrac či dokonca ako nafukovačka na vodu. Samozrejme, aj batoh sa dá tiež používať oddelene ako bežný denný batoh.