Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šikovný robotický pomocník Q-Revo v jednom kroku povysáva a vytrie podlahu

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
18. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Možno sa to ani nezdá, ale už viac ako 20 rokov žije ľudstvo s robotickými pomocníkmi pre upratovanie. Áno, robotické vysávače nám pomáhajú od roku 2002. Odvtedy sa ale významne posunuli vpred. Potvrdzuje to aj séria inteligentných vysávačov Roborock. Ako už hovorí jej názov, zariadenia dokážu spraviť špine poriadny rockový koncert, na ktorý určite nezabudne. Zaujímavým je rozhodne model Q-Revo, ktorý istým spôsobom priniesol revolúciu do robotického upratovania. V jednom kroku nielen vysáva, ale zároveň aj mopuje. A to nehovoriac o tom, že sa aj sám čistí.

Nielen alergici vedia aké dôležité je čistenie podláh. Práve tam sa vďaka gravitácii usadzuje najviac prachu, ktorého sa treba zbaviť. Už dávno však nie sú v móde vysávacie soboty, počas ktorých sa vo väčšine domácností odštartoval čistiaci maratón. Moderné domácnosti v súčasnosti vysávajú denne.

„Žijeme v oveľa priemyselnejšej dobe ako kedysi, ktorá so sebou prináša aj väčšiu prašnosť. A určite má na tom svoj podiel aj doprava na cestách. V domácnostiach sa už neustále usadzuje prach, ktorého je treba sa zbavovať najlepšie na dennej báze. A práve v tomto smere nám vyšli v ústrety robotické vysávače,“ hovorí Lenka Línerová, produktový manažér, WESTECH.

Malých elektrických pomocníkov baví denné upratovanie rozhodne viac ako ľudí. A to je aj základ moderného upratovania. Robotické vysávače by sa mali o podlahy starať denne. No nie vždy stačí len povysávať. Aj preto sa čínski vývojári z Roborocku zamerali na zariadenie, ktoré by toho malo zvládnuť oveľa viac. Na svetlo sveta sa tak dostal inteligentný model Q-Revo.

„Roborock Q-Revo patrí k naozaj výkonným vysávačom. Potvrdzuje to aj jeho sacia sila na úrovni až 5 a pol tisíc Pascalov. Môžeme to prirovnať napríklad k sile silného vetra, ktorého tlak je v rozmedzí asi do 6000 Pascalov. Takže špinu z podlahy, aj pomocou kief, Q-Revo vyzbiera a prinesie ju priamo do nabíjacej stanice so zbernou nádobou. Tam sa potom sám vyprázdni a môže pokračovať v práci.“

Vďaka kapacite zbernej nádoby na nečistoty, v objeme 2,7 litra, dokáže vysávač fungovať bez zásahu človeka až takmer 7 týždňov. No tu čistenie inovatívneho robotického vysávača nekončí. Aj po vysávaní môžu totiž zostať na podlahe drobné zrnká prachu. O ich odstránenie sa preto postará inteligentný mopovací systém, ktorý však neublíži ani kobercu. V prípade prejazdu práve cez koberec sa totiž dokážu komponenty pre mopovanie zdvihnúť nahor až o 7 milimetrov.

„Súčasťou výbavy Q-Reva je duálny systém otočných, textilných kief. Pohybujú sa rýchlosťou až 200 otáčok za minútu. Vysávač si ich zvlhčuje vodou z integrovanej nádržky. Používateľ si vie vybrať z troch úrovní mopovania. Zariadenie je pritom úplne autonómne a keď minie vodu na mopovanie, vráti sa do nabíjacej stanice a tekutinu si doplní. Navyše si vie počas dopĺňania aj sám preprať textilné kefy, aby bol výsledok mopovania čo najlepší.“

Nabíjacia stanica je tak naozaj multifunkčná. Nielen, že sa v nej nachádza vrecko na nečistoty, ktoré tam vysávač vysýpa, ale aj dve 5 litrové nádrže. V prvej je čistá voda, do ktorej sa dajú pridať aj nepenivé čistiace prostriedky. Táto tekutina slúži na prepieranie mopovacích kief v základni, a to pri teplote 45 stupňov Celzia. Stroj si pritom z nádržky dopĺňa aj vodu pre mopovanie, priamo do svojho tela. V druhej nádrži sa zasa zbiera odpadová voda z prepierania kief, ktoré sa deje v spodnej časti základne. No a ďalším dôležitým komponentom základne je aj sušiak mopovacích kief, ktorý kefy predsuší, aby v nich po prepraní nezostalo veľmi veľa vody.

„Roborock Q-Revo nie je len o poriadnej výbave, ale hlavne o inteligencii a navigácii. Používa technológiu PreciSense s Lidarom, ktorej súčasťou je laserový radar. Dokáže tak detegovať prekážky a vyhýbať sa im. Preto pred vysávaním vôbec netreba vyzbierať veci z podlahy.“

Robot si pritom pri práci doslova šeptá a teda nikoho nebude rušiť. So 62mi decibelmi je to totiž najtichší model výrobcu a jeho zvukový prejav sa tak dá prirovnať k hlasitosti pokojného rozhovoru. No a ako by to bolo, ak by sa nedal robotický vysávač riadiť cez mobilnú aplikáciu.

„Vysávač už pri prvom prejazde priestorom vytvorí jeho mapu, ktorú používateľ vidí v aplikácii, a to aj v 3D podobe. Môže si tak bez problémov rozdeliť vysávaný priestor aj na zóny, na ktoré vysávaču zakáže vstupovať, napríklad na koberec s dlhým vlasom. Rovnako sa dajú podrobne nastaviť nielen parametre vysávania, ale aj mopovania a tieto činnosti sa dajú navzájom kombinovať. V podstate si používateľ cez aplikáciu vyladí vysávanie svojho priestoru až do najmenších detailov,“ uzatvára Lenka Línerová, produktový manažér, WESTECH.

Q-Revo je tak naozaj plnohodnotným pomocníkom pre udržovanie čistých podláh. Prináša si viacero inovácií, ktoré pritom čínski vývojári zabalili do veľmi zaujímavého dizajnu. A práve ten ohodnotila víťaznou cenou dokonca aj známa súťaž REDDOT. Robotické vysávače tak kráčajú nielen s technologickou dobou ale aj s tou dizajnovou. A nepochybne si kvôli svojim výhodám nájdu pevné miesto v čoraz väčšom počte domácností.