Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tyčový vysávač, ktorý povysáva aj tekutiny a dokonca i mopuje

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
18. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným z najužitočnejších vynálezov ľudstva je stále nepochybne taký vysávač. Vedeli ste, že ten prvý, elektrický, sa objavil už v roku 1907? Jednoducho sacia sila vyvinutá motorom pohla dejinami upratovania. Postupne sme tak prešli aj k bezkáblovým a tiež k tyčovým vysávačom, ktoré k samotnému vysávaniu naberajú aj ďalšie funkcie. Tak napríklad taký Roborock Dyad Pro Combo ich má v sebe až 5. Okrem suchých nečistôt si poradí dokonca aj s vysávaním tekutín a ešte k tomu aj mopuje.

Znie to až neuveriteľne, ale prvé baterkové tyčové vysávače sa na svetlo sveta dostali už v 80tych rokoch. Dnes sú už však na úplne inej úrovni a dokonca sú výraznou konkurenciou pre bežné vysávače.

„Výrobcovia sa snažia v prvom rade minimalizovať váhu tyčových vysávačov. Pridávajú výkon sacej sily a k tomu aj rôzne ďalšie funkcie. Sú to už teda skôr multifunkčné upratovacie stroje ako len vysávače, pretože popri zbieraní suchých nečistôt už pomáhajú aj s vlhkým mopovaním,“ hovorí Lenka Línerová, produktový manažér, WESTECH.

Silný hráč v tomto smere prichádza z Číny. Technologická firma Roborock tak dala život zariadeniu s názvom Dyad Pro Combo. Ako už vyplýva z názvu, stroj má v sebe viacero nástrojov pre upratovanie. Základom všetkého je pritom silná motorická jednotka, so schopnosťou vytvoriť podtlak, teda saciu silu, až 17 tisíc Pascalov. K nej je možné pripojiť nástavec s rotačnou kefou pre rôzne povrchy, ktorý si poradí nielen s nečistotou na tvrdej podlahe, ale aj na koberci.

„Vo výbave je aj motorizovaná mini kefa, ktorá pomôže napríklad s roztočmi v posteli. Ďalej komponent pre vysávanie štrbín a úzkych miest, ale aj nástavec s pevnou kefou, napríklad pre vysávanie v aute. No technologickou inováciou je rozhodne nástavec, ktorý v sebe kombinuje vysávač a mop s rotačnými kefami.“

Vďaka špeciálnemu nástavcu si Dyad Pro Combo poradí aj s tekutinami ako je vyliate mlieko, nápoj, ale zvládne aj ďalšie mokré prekážky, napríklad i blato. Problém mu nerobia ani odolnejšie škvrny, nakoľko stroj, aj vďaka svojej hmotnosti, vyvinie prítlak až 20 Newtonov.

„Tyčové zariadenie je navyše vybavené inteligentným senzorom DirTect. Vie teda odhadnúť ako silne je podlaha znečistená. Podľa toho potom Dyad automaticky nastaví silu čistenia, vrátane upraveného dávkovania vody. O všetkom je pritom oboznámený aj používateľ, ktorý priamo na displeji vidí, kde stroj sústredí svoje sily a ako mu môže pomôcť.“

Zaujímavý je aj systém kief, z ktorých predná je navrhnutá tak, aby sa dostala až takmer ku stene, teda na samý okraj čistenej podlahy, a pritom stenu nezamočila. Kefy sú unikátne aj v tom, že sa dokážu samé postarať o svoju čistotu.

„Kefy v systéme pre mokré upratovanie sa netočia len jedným smerom. Práve pravidelné zmeny smeru ich protichodného pohybu, v istých intervaloch, priniesli zariadeniu samočistenie. Vďaka tomu sa tak kefy dokážu samé zbaviť takmer 100% nečistôt.“

Zariadenie má pritom pre mopovanie k dispozícii až takmer litrovú nádržku na čistú vodu, ktorej môže pri čistení pomôcť aj nepenivý čistiaci prostriedok z malej nádržky. No a tá znečistená voda, z podlahy, putuje zasa do druhej, 770 mililitrovej, zbernej nádržky. Kefy sa však dajú automaticky čistiť aj v samotnej základni. A po tomto procese ich základňa ešte vysuší vzduchom, s teplotou 50 stupňov Celzia.

„Ide o moderné zariadenie, a tak je vybavené i mobilnou aplikáciou. Práve v nej sú k dispozícii naozaj rozšírené možnosti nastavovania pre rôzne scenáre upratovania. Možné je tiež prepratie mopovacích kief v základni aj na diaľku, aby bol Dyad pripravený k ďalším službám. V rámci digitalizácie je ešte vybavený aj hlasovými správami. Sám teda hlasom povie, čo potrebuje a čo vám chce oznámiť,“ dodáva Lenka Línerová, produktový manažér, WESTECH.

Vývojári z Roborocku inovovali v modeli Dyad Pro Combo aj samotné batérie. Na jedno nabitie tak stroj vydrží, pri kombinovanom mokrom a suchom vysávaní, fungovať až takmer trištvrte hodinu. Inak povedané, pomôže poupratovať zhruba do 300 metrov štvorcových. No a pri jednoduchom vysávaní je čas jeho výdrže až 60 minút. Rozhodne je tak zariadením, ktoré sa naozaj nezľakne žiadnej podlahy.