Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Perfecta: Prvý gril na svete s umelou inteligenciou

Perfecta: Prvý gril na svete s umelou inteligenciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Seergrills na veľtrhu CES 2024 predstavila svoj nový vlajkový gril s názvom Perfecta, ktorý je údajne prvým grilom na svete poháňaným umelou inteligenciou. Gril Perfecta tak sľubuje skrátenie doby pečenia o 90 percent, pričom zachová jedlo šťavnaté a chutné ako keď sa griluje na drevenom uhlí.

Gril Perfecta je poháňaný patentovanou technológiou NeuralFire spoločnosti Seergrills. Obsahuje štvorjadrový procesor a sadu inteligentných senzorov, ktoré merajú premenné prostredia a potravín, vrátane hrúbky a teploty.

Spoločnosť Seergrills nazvala svoj program ako „aiChef“. Kuchár môže nastaviť požadovanú pripravenosť a úroveň opekania pomocou dotykovej obrazovky na grile. Technológia aiChef potom prevezme tieto pokyny a použije informácie z inteligentných senzorov na dynamické ovládanie dvojitých vertikálnych infračervených horákov grilu. Tieto horáky pulzujú a pohybujú sa horizontálne, čím sa podľa pokynov programu približujú a vzďaľujú od jedla.

Gril Seergrills Perfecta poháňaný umelou inteligenciou.

Infračervené horáky fungujú pri teplote až do 900 stupňov Celzia a poskytujú 360-stupňové pečenie, pričom súčasne robia okraje aj strany, čím vytvárajú dokonalé opekanie a eliminujú potrebu preklápania jedla. Po dokončení sa horáky automaticky vypnú a vrátia sa do východiskovej polohy.

Podľa výrobcu by tak gril Perfecta mal pripraviťlahodné a výživné jedlá desaťkrát rýchlejšie ako bežné grily na drevené uhlie. Kuchári môžu oceniť Maillardovu reakciu, chemickú reakciu medzi bielkovinami a cukrami, ktorá dodáva zhnednutým jedlám ich jedinečnú šťavnatú chuť, a Perfecta sľubuje, že dodá dokonalé opečenie zvonku a prepečenie zvnútra s ideálnym zadržiavaním vlhkosti.

Gril Seergrills Perfecta poháňaný umelou inteligenciou.

Konvenčné metódy grilovania vedú k odkvapkávaniu tuku a spôsobujú vzplanutia, ktoré môžu mäso spáliť a vysušiť, čo vedie k nekonzistentnej štruktúre a chuti. Perfecta smeruje všetku vodnú paru a plyny von, takže tuk odkvapkáva do vyberateľnej odkvapkávacej misky, ktorá je vhodná aj do umývačky riadu.

Gril Perfecta kombinuje vlastné preferencie nastavené kuchármi v aplikácii Seergrills s údajmi zo senzorov na ovládanie systému horákov grilu. Po každom jedle môžu používatelia hodnotiť svoje jedlá v aplikácii a vytvárať údaje, ktoré vycvičia umelú inteligenciu, aby mohla zlepšiť grilovanie v budúcnosti. Režimy pečenia zahŕňajú gril a rúru s možnosťou pridania modulov na pizzu a rožteky.

Gril Seergrills Perfecta poháňaný umelou inteligenciou.

Gril Perfecta poháňaný umelou inteligenciou, ktorý bol ocenený CES Innovation Award, má katalógovú cenu 2 500 USD (približne 2 307 EUR) a dá sa predbežne objednať s časovo limitovanou zľavou 900 USD (okolo 831 EUR).

Spoločnosť Seergrills tiež ponúka GrillStation pre používateľov, ktorí chcú tradičné vonkajšie grilovacie zariadenie, ktoré zahŕňa rozšíriteľné prípravné a servírovacie stanice, zásuvky na korenie a príslušenstvo a okraj na zavesenie náradia.

Gril Seergrills Perfecta poháňaný umelou inteligenciou.