Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SPIN spája umelú inteligenciu a kreativitu pri komponovaní hudby

SPIN spája umelú inteligenciu a kreativitu pri komponovaní hudby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Oceňovaný dizajnér a umelec Arvind Sanjeev vytvoril svoju najnovšiu víziu pre hudobných tvorcov. Nesie názov SPIN a zariadenie je opisované ako hudobný syntetizátor s umelou inteligenciou, ktorý spochybňuje konvenčné predstavy o tvorbe hudby tým, že pozýva používateľov, aby spolupracovali s jazykovým modelom umelej inteligencie s názvom MusicGen. Vďaka svojej charakteristickej kombinácii gramofónu a bicieho automatu ponúka SPIN používateľom kreatívny nástroj na skladanie hudby.

Jadrom zariadenia SPIN sú dva základné komponenty v podobe mikroprocesorov Raspberry Pi 4 Model B a Arduino Mega 2560. Tie slúžia ako základ systému a uľahčujú interakciu medzi vstupom používateľa a hudobným výstupom umelej inteligencie. To umožňuje hudobníkom vytvárať svoje skladby v reálnom čase.

Hudobný syntetizátor s umelou inteligenciou SPIN.

Jednotka SPIN je vybavená rozhraním so sériou číselníkov a gombíkov. Tieto ovládacie prvky umožňujú umelcom doladiť svoje výtvory a pridávať ku každému kúsku osobný dotyk. S parametrami, ako je trvanie skladby a počet úderov za minútu (BPM), ktoré sú súčasťou jednotky, môžu hudobníci preskúmať priestor medzi ľudskou kreativitou a inováciami poháňanými umelou inteligenciou.

Hudobný syntetizátor s umelou inteligenciou SPIN.

Pozoruhodnou vlastnosťou syntetizátora SPIN je jeho upravený gramofón Numark PT-01, ktorý je vylepšený tak, aby dopĺňal jedinečné schopnosti systému. Tento inovatívny komponent prináša nový rozmer do tvorby hudby, doplnený o žiarivo žltú fiktívnu platňu, ktorá sleduje časový kód. Používatelia môžu interagovať s hudbou vygenerovanou umelou inteligenciou podobne, ako DJi manipulujú s vinylovými platňami, čím vytvárajú zážitok, ktorý spája tradičný DJing s novou technológiou.

Hudobný syntetizátor s umelou inteligenciou SPIN.

SPIN nás však tiež vyzýva, aby sme zvážili etické otázky týkajúce sa tvorby obsahu riadeného umelou inteligenciou a autorských práv. Keď MusicGen čerpá zo súborov údajov o hudbe vytvorenej ľuďmi, vynárajú sa otázky týkajúce sa vlastníctva, kreativity a potenciálnych predsudkov zabudovaných do algoritmov.

Sanjeevova úloha ako pomocného inštruktora pre umelú inteligenciu na Kodanskom inštitúte interakčného dizajnu ho stavia do popredia týchto diskusií, pretože obhajuje transparentnosť a zodpovednosť v oblasti umenia riadeného umelou inteligenciou.

Hudobný syntetizátor s umelou inteligenciou SPIN.