Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 284

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Mnohí turisti milujú svoje cesty vo svete najmä kvôli spoznávaniu nových vecí. Teda aj tých starých, pamiatkových. No nie vždy je po ruke niekto, kto by o danom mieste vedel povedať naozaj zaujímavé veci, pokiaľ sa na prehliadku mestom nevyberiete napríklad s vyhliadkovým autobusom. Práve takéto výlety by však chceli vývojári posunúť vpred.

Juhokórejskí vedci z Inštitútu pre výskum priemyselných technológií predviedli experimentálnu technológiu interaktívneho displeja, s rozšírenou realitou, pre vozidlá. Tá by mohla pomáhať turistom tým, že im zobrazí relevantné informácie o videnej pamiatke či atrakcii, priamo na skle okna vozidla. Systém funguje tak, že na každom okne vyhliadkového vozidla je nad oknom umiestnená kamera na sledovanie pohybu očí a priehľadný microLED dotykový panel pokrýva celý vnútorný povrch okna. Keď pasažier pozerá von oknom, systém neustále vyhodnocuje smer jeho pohľadu. Pomocou GPS údajov o aktuálnej rýchlosti a polohe vozidla je možné zistiť, ktorú konkrétnu atrakciu si daná osoba práve prezerá. Ťuknutím na malú fotografiu atrakcie, na microLED paneli, sa potom cestujúcemu zobrazia informácie v textových poliach, umiestnených okolo výhľadu na reálnu atrakciu.

Inteligentný dvojzónový elektrický gril Current Model G sa vyznačuje tým, že jeho plocha na grilovanie je rozdelená na dva infračervené horáky. Vďaka tomuto usporiadaniu si môže používateľ nastaviť dve rôzne teploty a piecť tak dva odlišné druhy jedál naraz. Výrobca pritom uvádza, že Model G je jediným elektrickým grilom plnej veľkosti, s napájaním z bežnej elektrickej zásuvky, ktorý je schopný dosiahnuť maximálnu teplotu až 700 stupňov Fahrenheita, čo je približne 371 stupňov Celzia. Keď sa v grile nahromadí príliš veľa tuku, je možné aktivovať čistiaci režim SmartClean. Vďaka integrovaným modulom Bluetooth a Wi-Fi môže používateľ sledovať priebeh pečenia a nastavovať teplotu ako aj iné funkcie i pomocou mobilnej aplikácie. Tá tiež obsahuje rôzne recepty na prípravu chutných jedál.

Francúzska startupová spoločnosť Skyted vytvorila rovnomennú masku na tvár, ktorá je navrhnutá s cieľom zaistiť súkromie počas vybavovania dôverných telefonických hovorov na verejnosti. Toto nositeľné zariadenie k tomu využíva špeciálny podšívkový materiál, ktorý bol pôvodne vyvinutý spoločnosťou Airbus pre tlmenie zvuku prúdových motorov v lietadlách. Materiál nesie názov LEONAR a pri jeho použití v maske dokáže údajne absorbovať až 80 percent hlasových frekvencií nositeľa. Integrovaný mikrofón pritom zachytáva jeho hlas v maske a cez Bluetooth pripojenie ho prenáša do smartfónu. Nositeľ počuje druhú osobu prostredníctvom vlastných slúchadiel alebo slúchadiel tretích strán. Okrem toho, ak potrebuje počas telefonického hovoru rozprávať s niekým, kto sa nachádza v jeho blízkosti, môže hovor dočasne stlmiť a umožniť tak, aby jeho hlas bolo počuť cez externý reproduktor masky.

Zariadenie Fintin V1 môže byť alternatívou ku klávesnici s Braillovým písmom, ktorá uľahčí a rozšíri možnosti písania pre nevidomých používateľov. Vďaka kompaktnejším rozmerom je toto zariadenie vhodnejšie pre písanie na smartfóne. Vývojári prevzali rozloženie písmen na klávesoch bežnej QWERTY klávesnice a preniesli ho na šesť hlavných multifunkčných tlačidiel. Každé z týchto tlačidiel sa dá stlačiť v šiestich rôznych smeroch, pričom každý smer predstavuje iné písmeno zo šestice písmen z rozloženia bežnej klávesnice. K neabecedným funkciám, ako sú Ctrl, Alt, Shift a výber režimu, sa pristupuje pomocou iných tlačidiel, ktoré sú rozložené okolo hlavnej šestice. Každé tlačidlo pri stlačení vytvára charakteristické hmatové kliknutie a navyše zariadenie obsahuje systém spätnej hmatovej odozvy, ktorý používateľa informuje o stave batérie, zmene nastavení a zapnutí alebo vypnutí špeciálnych funkcií.

Podvodný dron Qysea Fifish E-GO má aerodynamické telo z hliníka, v ktorom sa v prednej časti nachádza integrovaná HD kamera a štyri LED reflektory. Po stranách je rozložených 6 elektrických trysiek, ktoré zaistia 360-stupňový všesmerový pohyb. Oproti iným podvodným dronom je však E-GO unikátny v tom, že jeho trysky, kamera, svetlá a batérie sa dajú rýchlo vyberať a znova nainštalovať. Nielenže to uľahčí servis a aktualizáciu týchto komponentov, ale tiež to umožní zbaliť dron na oveľa menšie rozmery počas prepravy. Algoritmy umelej inteligencie v riadiacom softvéri umožňujú podvodnému dronu udržiavať stabilitu v rozbúrenej vode, uzamknúť sa a sledovať rôzne ciele, odstraňovať planktón a iné častice zo záberov a dokonca počítať ryby v zábere. Videozáznamy a fotografie sú snímané 4K kamerou so 146-stupňovým širokouhlým objektívom, ktorý dokáže zaostriť už od vzdialenosti 10 centimetrov.