Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 285

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Aj keď čistenie zubov má väčšina nás v malíčku a dôsledne ho dodržuje, občas sa stane, že cyklus čistenia akosi výrazne skrátime, prípadne ho aj vynecháme. 2 minúty sú dve minúty, zvlášť, keď nestíhate. No teraz vám ukážeme niečo, s čím stihnete čistenie zubov aj keď na to máte naozaj len pár sekúnd.

Inovatívna zubná kefka Y-Brush má dômyselnú flexibilnú hlavicu v tvare písmena Y, v ktorej sa nachádza až 35 000 jemných nylonových štetín. Tento čistiaci náustok by mal byť údajne vhodný pre všetky čeľuste a výrobca tvrdí, že dokáže efektívne vyčistiť zuby už za 10 sekúnd. Pri zahryznutí sa do náustku začnú štetiny vo vnútri vibrovať, čím sa zaistí dôkladné vyčistenie povrchu každého zuba, vrátane ťažko dostupných miest. K dispozícii je model s jedným základným režimom čistenia, ale aj model pre náročnejších používateľov, ktorý poskytne až štyri režimy čistenia zubov pre ešte lepšiu starostlivosť o ústnu dutinu. Nezabudlo sa ani na menší model pre deti. Vďaka expresne rýchlemu čisteniu zubov by mohla byť kefka Y-Brush vhodnou voľbou pre jednotlivcov s rušným životným štýlom alebo pre deti, ktoré majú tendenciu uponáhľať sa pri starostlivosti o svoje zuby.

Podvodné puzdro pre smartfón Universal Lite je zhotovené z polykarbonátu a je údajne vodotesné do hĺbky 15 metrov. Ako už napovedá jeho názov, malo by byť vhodné pre širokú škálu mobilných telefónov. Vodidlo s gumovým čalúnením vo vnútri puzdra sa tak dá prispôsobiť na rozmery smartfónov rôznych značiek. Mobilná aplikácia zobrazuje hľadáčik a ovládací displej s tromi dotykovými tlačidlami, ktoré sú v súlade s tromi kapacitnými tlačidlami s pružinou v puzdre. Stlačením týchto fyzických tlačidiel môžu používatelia spustiť a zastaviť nakrúcanie, prepínať medzi fotografovaním a videom, či vybrať si zo štyroch režimov fotoaparátu. Patrí sem ultra-širokouhlý a širokouhlý režim, priblíženie a selfie. Aplikácia používateľom umožní upravovať si tiež farby snímok, aby sa potlačil modrý tón, či znížiť rozmazanie, ktoré často ničí zábery získané pod vodnou hladinou.

Spoločnosť Intuition Robotics sa na veľtrhu CES 2024 pochválila už treťou iteráciou robotického spoločníka pre osamelých seniorov ElliQ, ktorý využíva generatívnu umelú inteligenciu na vedenie rozhovorov. Môže robiť praktické veci, ako napríklad pripomínať jednotlivcom užitie lieku alebo návštevu lekára. No má tiež výrazný, veselý hlas a dokáže žartovať, púšťať hudbu či viesť meditáciami alebo cvičeniami na uvoľnenie stresu. Chatbot ElliQ 3 sa dočkal vylepšenej procesorovej jednotky umelej inteligencie a vďaka integrácii veľkých jazykových modelov výrazne zlepšuje svoje konverzačné schopnosti. Robotický spoločník je teraz schopnejší zapamätať si detaily, o ktorých sa hovorilo v minulosti. Môže dokonca maľovať alebo písať básne s používateľmi, čo sú činnosti, ktoré prispievajú ku kognitívnej pohode a kreativite. Vývojári pridali aj mechanizmy na lepšiu kontrolu kontextu a toku konverzácie, aby sa dalo vyhnúť nevhodným reakciám.

Spoločnosť .simstechnology predviedla patentované osobné bezpečnostné zariadenie, ktoré nositeľa upozorní na osobu, ktorá sa k nemu blíži zozadu so zlým úmyslom a poskytne mu tak čas reagovať na potenciálnu hrozbu. Zariadenie, ktoré je umiestnené na chrbte, napríklad na batohu alebo na bežeckom popruhu, obsahuje fotoaparát, ktorý každú sekundu nepretržite sníma množstvo fotografií. Keď čip umelej inteligencie v zariadení rozpozná blížiacu sa osobu, upozorní na to nositeľa cez notifikáciu na pripojených inteligentných hodinkách alebo na smartfóne. Upozornenie sa dá zrušiť, no ak používateľ považuje osobu za hrozbu, môže aktivovať funkciu SOS na displeji mobilného zariadenia. Tým upozorní núdzové kontakty a zašlú sa im aj GPS súradnice jeho polohy. Snímky sa automaticky odosielajú do cloudu, aby sa v prípade potreby mohli použiť pri dokazovaní.