Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 286

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Nie je mačka ako mačka. Niektoré majú v sebe lovenie zakorenené o niečo viac ako iné. Minimálne sa lovenie myší, krtkov, či vtákov neboja. No a čo môže byť pre mačku viac ako keď svoj úlovok prinesie pánovi. Ak ale zviera býva v domácnosti, ulovená myš, na dlážke v obývačke, nie je nič prijemné. Znie to možno divne, ale aj v tomto smere pomôžu chovateľom technológie. A nehovoríme o žiadnom vysávači myší.

Švajčiarski vývojári zo spoločnosti Flappie Technologies predviedli na veľtrhu CES 2024 inteligentné dvierka pre mačky. Tie sú navrhnuté tak, aby sa automaticky uzamkli, ak detegujú mačku, ktorá sa snaží do domu priniesť korisť ulovenú vonku. Na strane dvierok smerom von je integrovaný pohybový senzor a kamera s nočným videním. Detekčný systém, ktorý využíva rozpoznávanie pomocou umelej inteligencie, by mal byť presný na viac ako 90 percent. Na vnútornej strane dvierok je umiestnených niekoľko ručných spínačov, takže ich majiteľ môže kedykoľvek zamknúť a odomknúť, ako aj vypnúť systém detekcie koristi. Samozrejme nechýba mobilná aplikácia, vďaka ktorej sa dajú dvierka ovládať zo smartfónu. Výrobca tvrdí, že mačka sa môže nakoniec vycvičiť tak, že nemôže vojsť dnu, keď niečo nesie, a až keď zhodí korisť, dvierka sa okamžite odomknú.

Holandská startupová spoločnosť Squad Mobility sa pochválila mikroautom so solárne nabíjaným elektrickým pohonom, ktoré je vhodné pre každodennú mestskú a komunitnú mobilitu. Drobné dvojmiestne vozidlo meria len 2 metre na dĺžku, 1,2 metra na šírku a 1,6 metra na výšku. Má polomer otáčania 6 metrov a je dimenzované tak, aby sa vtesnalo do parkovacích miest alebo prázdneho priestoru medzi zaparkovanými autami, kam by sa vodiči štandardných áut neodvážili. Dva dvoj kilowatt-hodinové elektromotory v zadných kolesách poháňajú solárne mikro auto maximálnou rýchlosťou 45 km / h. Vyberateľné lítium-iónové batérie poskytnú dojazd okolo 100 kilometrov na jedno nabitie. Mikroauto Squad je tiež navrhnuté tak, aby počas slnečného letného dňa pridalo približne 20 kilometrov k celkovému dojazdu, len prostredníctvom solárnych panelov, ktoré sú integrované do jeho strechy.

Spoločnosť Anu vytvorila plne automatizovanú domácu záhradku pre pestovanie zeleniny, byliniek a špeciálnych rastlín, z kapsúl so semenami, bez použitia pôdy. Využíva k tomu patentovanú technológiou rotačnej aeropónie, ktorá je založená na pohybe Zeme. Zariadenie má podobu skrinky s priehľadnými dvierkami, ktorá sa dá osadiť do kuchynskej linky, podobne ako umývačka riadu. Vo vnútri je umiestnená veža s otvormi na osadenie kapsúl so semenami. Po vložení kapsúl a zapnutí systému začne veža pomaly rotovať, zatiaľ čo LED diódy vo vnútri skrinky zaistia dostatočný prísun svetla. Zavlažovanie je zabezpečené napojením na prívod vody. Kultivačná komora využíva algoritmy počítačového videnia a umelú inteligenciu, založenú na hĺbkovom učení. Výrobca tvrdí, že vďaka tomu sa dajú dosahovať vyššie výnosy ako s inými poľnohospodárskymi technológiami s kontrolovaným prostredím.

Stolné streamovacie zariadenie typu všetko v jednom Fiio R9 môže poskytnúť kvalitnejší zvuk v porovnaní s prehrávaním na smartfóne, no s podobne pohodlným používateľským rozhraním. Vo vnútri zariadenia sa nachádza duálny 8-kanálový digitálno-analógový prevodník a 8-kanálový THX zosilňovač, s výkonom 7300 mW na kanál, pri impedancii 32 ohmov. R9-tka zvláda prehrávať obsah vo formáte PCM, v rozlíšení až 32-bitov a 768 kH, ako aj v DSD512tke a tiež vo formáte MQA. Náročný používateľ môže pripojiť svoje audiofilské slúchadlá cez vyvážené či nevyvážené konektory, alebo cez štvor-kolíkové XLR. Dotykový displej s uhlopriečkou 6-palcov prináša používateľské rozhranie s operačným systémom Android, ktorý umožňuje používanie aplikácií tretích strán.