Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 302

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Inžinieri z MIT vyvinuli novú technológiu pletenia šiat na mieru, s názvom 4D Knit Dress. Počítačom riadený priemyselný pletací stroj začína tým, že upletie celé základné šaty z jedného kusa. Šaty sú upletené s použitím špeciálnej aktívnej priadze. v ktorej sa vlákna pri zahriatí nad určitú teplotu trvalo skracujú. Na základe meraní záujemkyne o šaty a jej individuálneho štýlu potom robotické rameno použije vlastnú tepelnú pištoľ na strategické zahriatie odevu. Spôsobí to, že sa látka zrazí v správnom množstve na tých správnych miestach. V závislosti od toho, ako je aktívna priadza rozložená v týchto oblastiach, sa môže zmršťovať, aby vytvorila prvky, ako sú záhyby alebo stiahnutý pás. Tím tvrdí, že praním šiat v horúcej vode sa aktívna priadza neaktivuje. Odev sa dá pritom opätovne upraviť tepelnou pištoľou, aby mohol zostať v móde dlhšie ako bežné šaty.

Elektrický zametač, ťahaný bicyklom Bike Lane Sweeper, by mohol čoskoro pomáhať odpratávať štrk, rozbité sklo, kúsky kovu a iné nečistoty z cyklistických jazdných pruhov. Zariadenie bude dostupné v dvoch verziách. Prvá verzia je zameraná na mestské využitie a zhromažďuje nečistoty z cesty do zberného koša, ktorý možno pravidelne vyberať a vyprázdňovať. Druhá verzia zariadenia je určená najmä na použitie vo vidieckych oblastiach a jednoducho zametá nečistoty z cesty na jednu stranu, smerom ku krajnici. Oba modely majú hliníkový rám, bočné panely z preglejky alebo ABS plastu a elektromotor, ktorý je napájaný batériou z e-bicykla. Motor sa bezdrôtovo aktivuje diaľkovým ovládačom na riadidlách bicykla. Elektrické zametacie stroje by pritom mali byť kompatibilné s takmer akýmkoľvek typom bicykla a na miesto určenia sa dajú pohodlne prevážať v kufri auta.

Senzorické hudobné zariadenie KYH je v prvom rade štýlový reproduktor, ktorý dokáže prehrávať obľúbenú hudbu dvomi spôsobmi. A to buď priamo pomocou režimu indukcie, kedy používateľ len položí smartfón na hornú stranu zariadenia, alebo klasicky prostredníctvom Bluetooth pripojenia, z akéhokoľvek zdroja v okolí. Plocha pre položenie smartfónu navyše funguje ako bezdrôtová nabíjačka. No to stále nie je všetko. Zariadenie obsahuje aj zvlhčovač vzduchu s plameňovou aróma terapiou, kedy sa ohrievaná voda, s pridanou vôňou, premieňa na paru a vychádza z vrchného otvoru. Farebne nastaviteľné RGB LED diódy vo vnútri pritom simulujú plápolanie plameňov. Ak sa otvor nepoužíva, môže poslúžiť ako stojan na smartfón. Na bočnej strane zariadenia sa nachádza integrovaný displej, ktorý zobrazuje nielen čas, ale aj teplotu a vlhkosť vzduchu v miestnosti.