Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kuchynský spotrebič, ktorý pre vás vyrobí pitnú vodu zo vzduchu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak je vaša voda z vodovodu horšej kvality a nie je až tak pitná, môžete na jej vyčistenie použiť filtračné systémy, špeciálne nádoby alebo piť balenú vodu. No teraz môžete využiť aj nový kuchynský konvertor na výrobu vody zo vzduchu.

Ak ste už niekedy vyprázdňovali zásobník z odvlhčovača vzduchu, nie je vám cudzia myšlienka, že vodu možno vytiahnuť aj priamo zo vzduchu okolo vás. Zvyčajne sa voda z týchto nádob odvlhčovača vyleje do kanalizácie alebo von. Nový kuchynský spotrebič z dielne spoločnosti DrinkingMaker však plánuje zobrať všetku túto vodu a urobiť ju úplne bezpečnou na pitie.

Toto zariadenie s nie príliš vhodne zvoleným názvom „The Next-Gen 3-in-1 Atmospheric Water Dispenser“ (Atmosférický dávkovač vody 3 v 1 ďalšej generácie, ďalej len ako ADV) má veľkosť stolného kávovaru. Funguje tak, že vlhkosť, ktorú odstraňuje zo vzduchu, prechádza cez šesťstupňový filtračný systém. Ten potom využíva vrstvy bavlny, aktívneho uhlia a iných vlákien na odstránenie nečistôt.

Atmosférický dávkovač vody 3 v 1 ďalšej generácie.

Následne sa do vody vpustí UV žiarenie, aby sa zničili všetky zostávajúce mikróby. Podľa tvrdenia spoločnosti dokáže pritom UV žiarenie zlikvidovať až 99,9 % mikróbov. Do krytu zariadenia je zabudovaný aj vzduchový filter, ktorý využíva technológiu HEPA na čistenie vzduchu.

ADV si tak vyslúžil prívlastok 3 v 1. Súčasne odvlhčuje vzduch, vyrába pitnú vodu a čistí vzduch. Svojím spôsobom by si mohol nárokovať aj na štvrtú a piatu schopnosť, pretože spoločnosť DrinkingMaker plánuje predávať aj kazety, ktoré obohacujú vyrábanú vodu o rôzne minerály. No a táto vecička dokáže dodať aj ľadovú vodu s dvojminútovým rýchlym chladením.

Filtračné kazety sú ľahko prístupné, a jednoducho sa inštalujú a vyberajú.

Zariadenie ADV bude k dispozícii v dvoch veľkostiach. „Primary Edition“ (základná edícia) bude schopná vyprodukovať až 14 litrov čistej vody denne, zatiaľ čo „Pro Edition“ (profesionálna edícia) zvládne vytiahnuť zo vzduchu až 19 litrov denne. Prídavný solárny panel vám umožní vziať ADV do prostredia, ako sú kempy, a čerpať pitnú vodu zo všetkého toho čerstvého, čistého lesného vzduchu.

Atmosférický dávkovač vody 3 v 1 ďalšej generácie sa dá získať podporou startup kampane na portáli Indiegogo. Základná edícia sa predáva za 305 EUR a edícia Pro je ponúkaná za 361 EUR. Plánované maloobchodné ceny po skončení už financovanej kampane sú 463 EUR, respektíve 519 EUR. Ak všetko pôjde podľa plánu výrobcu, zariadenia sa začnú dodávať v septembri 2024.

Atmosférický dávkovač vody 3 v 1 ďalšej generácie.