Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný ďalekohľad dopĺňa dobrodružstvo o rozšírenú realitu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe sa nestačí len pozerať na to, čo je pred vami, ale technológie nám teraz umožňujú identifikovať a dozvedieť sa o tom, čo vidíme. Spoločnosť Unistellar priniesla takéto schopnosti do teleskopov a teraz robí to isté pre ďalekohľady so spustením modelu Envision.

Pre tento projekt sa spoločnosť Unistellar spojila s firmou Nikon pre dodanie prémiovej optiky, ktorá ponúka 10-násobné priblíženie a priemer 50 mm. Výrobca tiež pridal to, čo sa nazýva ako Systém presnej orientácie rozšírenej reality (Augmented Reality Precision Orientation System).

Táto technológia prekrýva kontextové informácie na pravom okulári, čím rozširuje prirodzené zorné pole používateľa o užitočné informácie o tom, čo vidí optický systém. Spoločnosť pritom tvrdí, že „pre veľkú väčšinu používateľov mozog prirodzene spája oba pohľady do jedného pohľadu.“

Inteligentný ďalekohľad s rozšírenou realitou Unistellar Envision.

Sprievodná aplikácia Unistellar sa môže pochváliť viac ako miliónom kopcov, hôr a štítov, ako aj stovkami tisíc turistických chodníkov, prístreškov, jaskýň, prameňov atď. V ponuke je aj tisícka astronomických cieľov spolu s až 200 000 hviezdami.

Inteligentný systém má štyri režimy prieskumu. Počas denného svetla môžu používatelia prekrývať 3D mapu so zvýraznenými bodmi, turistickými chodníkmi, vodnými zdrojmi a ďalšími bodmi záujmu prostredníctvom režimu Smart Scouting. Inerciálne meracie jednotky sa kombinujú s polohou GPS spárovaného smartfónu cez Bluetooth na generovanie presných informácií o polohe. Údaje o nadmorskej výške a azimute v reálnom čase sú k dispozícii aj v zobrazení vylepšenom rozšírenou realitou. Po zotmení môže používateľ využiť ďalekohľad na to, aby sa dozvedel o tom, čo sa mihotá na nočnej oblohe.

Inteligentný ďalekohľad s rozšírenou realitou Unistellar Envision.

Režim navigácie so sprievodcom pomáha počas dňa, no aplikácia tiež navrhuje nebeské objekty záujmu v noci. Tretí režim umožňuje používateľovi zamerať sa na vzdialený objekt, „či už je to zviera alebo vzdialená hviezda“, a odovzdať ďalekohľad Envision priateľovi, ktorý bude navedený k uzamknutému cieľu, aby sa o objav podelil. A nakoniec, klasický optický režim deaktivuje technológiu rozšírenej reality pre tradičnejšie scenáre bez vylepšeného použitia.

Spoločnosť Unistellar hovorí, že používatelia môžu očakávať až päť hodín nepretržitého používania s podporou rozšírenej reality na jedno nabitie batérie alebo až 1 000 binokulárnych záberov.

Inteligentný ďalekohľad s rozšírenou realitou Unistellar Envision.

Výrobca pritom spustil startup kampaň na portáli Kickstarter, aby oslovil potenciálnych používateľov a financoval produkciu. Úrovne príspevkov sa začínajú od 599 USD (približne 559 EUR), čo predstavuje úsporu 50 % z očakávanej maloobchodnej ceny. Ak všetko pôjde podľa plánu, odhaduje sa, že prvé ďalekohľady Envision budú odoslané v novembri 2025.

Inteligentný ďalekohľad s rozšírenou realitou Unistellar Envision.