Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 321

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Ak máte radi kempovanie, trampovanie, prípadne dlhšie túry, pri ktorých vás môže zachytiť aj tma, je namieste nosiť so sebou svetlo v podobe baterky. Práve LED technológia ich dokázala posunúť naozaj vpred. Napriek tomu stále dokáže nejaká táto svetelná pomôcka prekvapiť. Jednu zaujímavú máme pre vás aj dnes. Nielenže je multifunkčná, ale dokonca má aj poriadnu svietivosť, ktorá sa pri tak malých zariadeniach len tak nevidí.

UrFlamp C6 je multifunkčná baterka v tvare písmena L, ktorá dosahuje maximálnu svietivosť až 2 000 lúmenov. Vďaka integrácii senzora priblíženia môže používateľ prepínať režimy baterky alebo upravovať intenzitu svietenia, a to len jednoduchým mávnutím rukou. C6-tka sa môže pochváliť šošovkou s úplným vnútorným odrazom pre viac ako 90-percentnú svetelnú účinnosť, ktorá poskytne všestranný lúč pre 18-stupňové zaostrené alebo až 145-stupňové široké osvetlenie. Magnetický dizajn na spodnej časti valcového tela pridáva možnosť používania tohto zariadenia ako pracovného svetla, ktoré sa dá umiestniť na akýkoľvek feromagnetický povrch. K dispozícii je aj obojsmerná spona, ktorá používateľom uvoľní ruky. Baterka je vodotesná a po osadení na čelenku sa môže premeniť na ľahko použiteľnú čelovú lampu. Batéria s kapacitou 3 800 mAh pritom môže poskytnúť až 489 hodín svietenia s najslabšou intenzitou.

Hopper je kompaktné trojkolesové pedálové elektrické vozidlo s otvorenou karosériou. Je tak legálne považované za elektrický bicykel a môže obchádzať hustú premávku aj jazdou po cyklotrasách. Silu šliapania do pedálov, až do maximálnej rýchlosti 25 km / h, umocní 250-wattový elektromotor v zadnom náboji. Dojazd na jedno nabitie batérie by mal byť okolo 65 kilometrov. Hopper pritom namiesto tradičného reťazového pohonu využíva elektronický systém pedal-by-wire. Funguje tak, že jazdec pri šliapaní roztáča generátor. Tým sa mechanická energia premieňa na elektrickú, ktorá je privádzaná do motora. Ten ju potom premení späť na mechanickú energiu, ktorá sa potom použije na otáčanie kolesa. K dispozícii je model Cargo s uzamykateľným nákladným priestorom s objemom až 300 litrov alebo model Passenger, ktorý namiesto nákladného priestoru pridáva druhé sedadlo.