Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 322

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Zariadenie Air Seat je inovatívny systém odpruženia pre montáž na existujúce cyklistické sedadlo, ktorý nepohlcuje terénne nerovnosti výlučne pohybom nahor a nadol. Umožní tak sedadlu pohybovať sa aj v iných smeroch, čo by malo zaistiť ešte pohodlnejšiu jazdu. Zariadenie na absorbovanie nárazov na zvislej osi využíva pružinu v zadnej časti, ktorá je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Vpredu zariadenia Air Seat sa nachádza horizontálne orientovaná pružina, ktorá je určená pre obmedzený pohyb sedadla dopredu a dozadu. Táto druhá pružina tiež umožňuje sedadlu sa jemne nakláňať zo strany na stranu, čím dodáva trochu väčšiu poddajnosť. A ak by jazdec prekonával nejaké skutočne veľké nerovnosti, silikónové nárazníky vo vnútri zariadenia zabránia príliš tvrdým nárazom.

Pedálová elektrická štvorkolka Orion je navrhnutá na dochádzanie do práce v mestskom prostredí. Má otvorenú kompozitnú karosériu na kovovom ráme, spolu s jedným sedadlom pre jazdca. Silu pri šliapaní do pedálov mu zvyšuje 250-wattový stredový elektromotor, ktorý vozidlo rozbehne na maximálnu rýchlosť 25 kilometrov za hodinu. Dojazd je udávaný na 50 kilometrov na jedno nabitie batérie. Na strechu vozidla sa dá nainštalovať voliteľný solárny panel, ktorý pomôže dojazd zvýšiť. Vo výbave je aj kompletný systém LED osvetlenia, vrátane smeroviek. Zatiaľ čo model Orion má malý zadný nosič na prepravu predmetov, ako sú potraviny, model Ilos berie celú záležitosť prevážania nákladu oveľa vážnejšie. Má totiž plnohodnotnú ložnú plochu s rozmermi 107 na 80 centimetrov. Tá sa pritom dá vymeniť za uzavretý nákladný box a zvládne prevážať náklad s hmotnosťou až 180 kilogramov.

Autonómny dron Responder je špeciálne navrhnutý na použitie policajnými zložkami, hasičskými zbormi, záchrannými službami a ďalšími jednotkami prvej reakcie. Okrem blikajúcich svetiel a sirény je vybavený HD optickou kamerou so 40-násobným priblížením, termovíznou kamerou, reflektorom, reproduktorom a mikrofónom. V prípade núdzovej situácie je najbližší dron vyslaný zo svojej nabíjacej základne k miestu udalosti. Počas letu sa živé vysielanie z jeho kamier prenesie k príslušnej pohotovostnej službe cez 4G sieť a zobrazí sa v špecifickom prehliadači. Akonáhle je dron na mieste, niekto zo služby bude môcť v reálnom čase konverzovať s danou osobou alebo osobami cez obojstranný komunikačný systém. Dron môže navyše prevážať a spúšťať aj život zachraňujúce predmety, ako sú perá EpiPen, automatizované externé defibrilátory alebo osobné plávajúce záchranné zariadenia.