Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidný robot 4NE-1 sa pustil do vykonávania domácich prác

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Humanoidné roboty už v obmedzených testoch vstupujú na pracoviská, ale kedy sa budeme môcť odreagovať a nechať takéhoto robota, aby sa postaral o otravné domáce práce? Nové video od nemeckej spoločnosti Neura Robotics ukazuje, že tento sen sa čoraz viac približuje k realite.

Spoločnosť Neura Robotics bola založená v roku 2019 neďaleko nemeckého Stuttgartu a odvtedy uviedla na trh priemyselné robotické ramená a manipulátory, mobilnú rolovateľnú platformu a viacúčelového pomocníka.

Spoločnosť už niekoľko rokov pracuje aj na humanoidovi na všeobecné použitie s názvom 4NE-1 a teraz predviedla niekoľko jeho schopností v propagačnom videu, ktoré bolo zverejnené s cieľom upozorniť na spojenie síl spoločnosti Neura so spoločnosťou NVIDIA s cieľom urýchliť vývoj humanoidov.

Zábery ukazujú humanoidného pomocníka, ktorý vykonáva množstvo bežných alebo únavných domácich prác, od žehlenia až po prípravu jedla, a zároveň upratuje predmety rozhádzané po stole alebo zabáva deti. Humanoid obsluhuje stroje a prenáša náradie na pracovisku, aby sa zdôraznil jeho priemyselný potenciál, a potom predstaví ostatných členov rodiny Neura.

Nie je jasné, či išlo o teleoperáciu, ale vo videu sa spomína tréning systému v simulovanom prostredí. Uvádza sa, že humanoid 4NE-1 má výšku 1,8 metra a váži 80 kilogramov. V jeho trupe sa nachádzajú 3D senzory pre možnosť 360-stupňového videnia a je schopný pohybovať sa rýchlosťou až 3 km / h.

Spoločnosť Neura Robotics zdieľala krátke video, ktoré predstavuje celý rad schopností humanoidného robota 4NE-1.

Na hlave je tiež stavový displej, je tu zabudované rozpoznávanie hlasu a robot sa s úlohami vyrovnáva pomocou posilňovania strojového učenia. Môže pracovať autonómne alebo byť ovládaný na diaľku a je schopný zdvíhať a prenášať predmety do hmotnosti 15 kilogramov.

Manipuláciu s týmito predmetmi zabezpečujú ruky podobné ľudským na konci kĺbových ramien, hoci predlaktia sa dajú v prípade potreby vymeniť za niečo špecifickejšie. Palubné senzory údajne poskytujú spätnú väzbu sily a krútiaceho momentu pre všetky pohyblivé kĺby. To umožňuje plynulý, stabilný a presný pohyb. A spoločnosť sa chváli, že vyvinula aj špeciálny senzor riadený umelou inteligenciou, „ktorý dokáže rozpoznať ľudí a iné pohybujúce sa objekty, aj keď je výhľad senzora zakrytý“.

Všetky roboty spoločnosti Neura Robotics budú môcť využívať skorý prístup k programu NVIDIA pre vývojárov humanoidných robotov, ktorý zahŕňa inferenčné mikroslužby, ktoré „pomáhajú vývojárom trénovať fyzické stroje a zlepšovať spôsob, akým zvládajú komplexné úlohy“, a cloudovú orchestráciu a škálovanie OSMO na spustenie viacstupňových pracovných záťaží, ako aj tréningové pracovné postupy teleoperácie umelej inteligencie / simulácie.

Umelá inteligencia a vývoj robotov nás približujú k dňu, keď sa humanoidní pomocníci postarajú o bežné domáce práce, aby sme mohli svoj čas venovať dôležitejším veciam.

„Spojením inovatívnych riešení kognitívnej robotiky spoločnosti Neura s pokročilým výpočtovým výkonom a simulačnými platformami spoločnosti NVIDIA posunieme hranice humanoidnej robotiky ešte rýchlejšie.“, povedal David Reger, zakladateľ spoločnosti Neura Robotics.

Spoločnosť NVIDIA poskytuje aj superpočítače s umelou inteligenciou na trénovanie modelov, ďalšiu platformu, „kde sa roboty môžu učiť a zdokonaľovať svoje schopnosti v simulovaných svetoch“, a počítače humanoidných robotov Jetson Thor na spúšťanie modelov. Partneri a zákazníci spoločnosti Neura Robotics majú od septembra získať prístup k základnému modelu NVIDIA Project GR00T. Časový plán výroby humanoida 4NE-1 zatiaľ nebol zverejnený.