Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z výstavy CES 2015 - 5. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci máme už modernú dobu, nie každý má v aute zabudovaný vyspelý audio systém s navigáciou. Po novom sa však môžete majiteľom takýchto hračiek vyrovnať. Prichádza totiž autorádio, ktoré to viacerým natrie.

Hoci majú nové autá multimediálne systémy s rádiom a navigáciou už zväčša zabudované, francúzska spoločnosť Parrot myslela aj na majiteľov tých starších vozidiel. Predstavila svoje inteligentné dvoj-dinové autorádio s kódovým označením RNB 6, ktoré podporuje systémy iOS a Android.

Používateľ tak má k dispozícii údaje zo svojho smartfónu priamo na prehľadnom dotykovom 7 palcovom HD displeji. K zariadeniu sa dá pripojiť GPS modul, mikrofón, USB zariadenie, ethernet a rovnako aj cúvacia kamera. RNB 6 dostal navyše do vienka aj konektor OBD 2 pre pripojenie diagnostiky, vďaka čomu sa priamo na displeji zobrazia informácie o stave vášho vozidla.

Bazénová párty sa určite nezaobíde bez hudby a tú vám môže priamo v bazéne sprostredkovať bezdrôtový BlueTooth stereo reproduktor Monster SuperStar BackFloat. Tento malý prenosný reproduktor je totiž vodotesný a na vodnej hladine sa dokáže nadnášať ako taká bójka.

Je určený pre bazény, jazerá a moria a zvládne dokonca aj tečúci prúd vody v sprche. Spestrenie vašej vodnej zábavy môže priniesť aj sledovanie vodných kvapiek, ktoré akoby tancovali v rytme hudby nad reproduktorom. Pri plne nabitej batérii vydrží SuperStar BackFloat prehrávať hudbu až päť hodín.

Tradičné reproduktory šíria zvuk len jedným smerom, no reproduktor WAM od Samsungu môže obohatiť hudobný zážitok reprodukciou hudby do celého priestoru miestnosti. Dopomáha mu k tomu jeho dynamický tvar v podobe akoby vajca a technológia Ring Radiator.

Pre domáce prehrávanie hudby je určený model s označením WAM 7500 a druhý model reproduktora, WAM 6500, je vybavený aj vstavanou batériou pre externé použitie. Reproduktory sú vyrobené tak, aby ich povrchová a farebná úprava ladila s takmer akýmkoľvek interiérom.

Už na pohľad vyzerajú slúchadlá ToughTested robustne. Bodaj by aj nie, veď prešli radom tvrdých testov, aby obstáli aj v náročnejších podmienkach. Sú odolné voči prachu a potu a sú vybavené aj redukciou hluku EPA, ktorá potláča hluk z vonkajšieho prostredia približne o 30 percent.

K dispozícii sú štyri modely Jobsite, Marine, Ranger a Driver, ktoré sa líšia stupňom ochrany proti vode a aj tým, pre aké prostredie by mali byť vhodné. Ovládač hlasitosti slúchadiel má v sebe zabudovaný mikrofón a môže tak po prepnutí slúžiť aj ako hands-free sada.

Vývojári LED žiaroviek sa zaoberajú aj možnosťami, ako ich rozšíriť o nové funkcie. Napríklad taká žiarovka výrobcu ION má v sebe zabudovaný stereo reproduktor s bezdrôtovým pripojením. No iný výrobca, Sengled, ide so svojim radom žiaroviek ešte ďalej.

Uviedol totiž žiarovku s názvom Snap, ktorá je okrem reproduktora vybavená aj mikrofónom a bezpečnostnou Full HD kamerou s detekciou pohybu, ako aj senzorom na rozpoznanie hlasu a ľudských tvárí. LED žiarovka Boost má zase pre zmenu v sebe zabudovaný Wi-Fi repeater, ktorý sa postará o zvýšenie dosahu a úrovne signálu vašej Wi-Fi siete.

V Las Vegas sa k slovu dostala aj takzvaná rozšírená realita. Vývojári z ODG sa totiž už zopár rokov zaoberajú vývojom okuliarov práve s „Rozšírenou realitou“, ktoré boli doteraz používané prevažne vo vládnom sektore. Teraz však prichádzajú aj s verziou pre bežných používateľov. Okuliare ODG používajú jeden displej pre každé oko zvlášť a to s rozlíšením 720p.

V ich ráme je umiestnená aj rýchla kamera s automatickým zaostrovaním. ODG ponúkajú viaceré funkcie ako je napríklad zobrazenie GPS navigácie, surfovanie po internete, komunikáciu s priateľmi a dokonca si s ich pomocou môžete zahrať aj virtuálne šípky.

Virtuix predstavil na CESe už finálnu podobu svojho herného zariadenia Omni. To opäť posúva hranice medzi realitou a virtuálnym svetom počítačových hier o krôčik bližšie k sebe. V reálnej podobe predstavuje tvarovo akúsi arénu so zakriveným povrchom základne, v ktorej sa hráč aktívne hýbe.

Každý jeho pohyb sa pritom prenáša priamo do hry prostredníctvom systému pohybových senzorov v špeciálnych topánkach a v samotnej konštrukcii zariadenia. Horná časť konštrukcie je v tvare prstenca, v ktorom sa nachádza opasok a popruhy pre pohodlné a hlavne bezpečné uchytenie pohybujúceho sa používateľa. Zážitok umocňuje aj napodobenina útočnej strelnej zbrane, ktorá je vybavená ďalšími senzormi.