Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z výstavy CES 2015 - 6. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sony uviedla model kompaktnej videokamery Handycam FDR-AX 33, ktorá si prináša rozlíšenie 4K a zaznamenané video vie uložiť pomocou pokročilého formátu XAVC S. Kamera používa aj vynovenú technológiu pre stabilizáciu obrazu – Balanced Optical SteadyShot.

Výsledný obraz je vďaka nej ostrý a stabilný na celej ohniskovej vzdialenosti. Pokročilý používatelia ocenia manuálny ostriaci krúžok a tlačidlo, ktorému sa dajú priradiť rôzne funkcie ako napríklad zoom, zaostrovanie prípadne nastavenie expozície. Treba povedať, že nový model je oproti predchodcovi menší a ľahší.

Keď už 4K, tak prečo nie aj do malej akčnej kamery z rovnakej japonskej dielne. ActionCam FDR-X 1000 sa práve vyšším rozlíšením líši od predchodcu. Keďže ide o outdorovú kameru, tak je samozrejme vode a prachu odolná.

Okrem 4K rozlíšenia si však stroj prináša aj nahrávanie spomalených záberov v režime Full HD rýchlosťou 120 a v režime HD až 240 snímok za sekundu. X 1000 V je vybavená širokouhlým objektívom so zorným uhlom 180 stupňov a procesorom BIONZ X, ktorý zabezpečí konštantnú kvalitu snímaného videa v rôznych prostrediach.

Aj Withings uviedol svoju kameru, vlastne domáci monitorovací kamerový systém Home so zaujímavým dizajnom, ktorý je vybavený aj menej tradičnými funkciami. Home totiž dokáže pomocou senzora monitorovať i čistotu ovzdušia v miestnosti a na škodlivé podmienky upozorní používateľa správou a červeným svetlom v spodnej časti zariadenia.

Nazbierané údaje sa vyhodnocujú v grafe, ktorý zobrazuje prchavé organické látky v ovzduší. Podsvietená spodná časť systému môže slúžiť aj ako jemné modré osvetlenie v detskej izbe a cez vstavaný reproduktor môžete púšťať dieťaťu uspávanky.

Popri obľúbenom fotoaparáte v smartfóne si svoje miesto stále držia stále aj kompaktné fotoaparáty. Na výstave CES ich japonský Canon predviedol hneď niekoľko. Model PowerShot SX 530 HS si vie poradiť s objektmi fotenými z poriadnej diaľky, vďaka 50 násobnému optickému zoomu.

Vreckový SX 710 HS s 30 násobným optickým zoomom ešte dopĺňa jeho menší brat SX 610 HS s osemnásť násobným priblížením. Fotoaparáty sú vybavené aj funkciou Zoom Framing Assist, ktorá vie pre ľahšie sledovanie objektu dočasne oddialiť scénu.

Nástupcom DSLR fotoaparátu Nikon D 5300 je nový model D 5500 s dotykovým 3,2 palcovým LCD displejom Vari-Angle, ktorý sa dá vyklápať do rôznych smerov, podľa potrieb fotografa.

5500vka používa rovnaký 20,4 megapixelový senzor ako jej predchodca, no nie je vybavená low-pass filtrom, čo jej umožňuje vyhotoviť detailné a ostré fotografie. Pre zachytenie dôležitých momentov má používateľ k dispozícii aj 39 bodový Auto Focus systém a stroj vie uložiť až 5 snímok za sekundu.