Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nikon Coolpix S33 poteší najmä detských fotografov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 8. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dovolenky a letné prázdniny sú plné zážitkov a spomienok, ktoré si uchovávame najčastejšie formou fotografií. Medzi populárne fotoaparáty patria aj malé digitálne kompakty, no ak by sa aj vaše malé ratolesti chceli stať domácimi fotografmi, mal by takýto fotoaparát aj čo-to vydržať. A práve pre nich má japonský výrobca Nikon pripravený odolný model fotoaparátu z radu Coolpix.

Nikon Coolpix S33 je koncipovaný ako fotoaparát, ktorý je svojím dizajnom a funkciami vhodný najmä pre detských používateľov a poradí si tak i s hrubším zaobchádzaním, aj s náročnejšími podmienkami.

„Ja z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že keď ideme k moru, keď ideme do Chorvátska, ako množstvo ľudí. Tak moja dcéra sa ma nepýta, či beriem zrkadlovku, ale pýta sa ma práve či beriem ten malý odolný fotoaparát, s ktorým môže ísť do mora i do bazénu. Ako rodič môžete byť pokojný, ten fotoaparát sa môže ponoriť do 10-tich metrov. Neviem, či vaša dcéra, ale fotoaparát určite. Môže z metru a pol spadnúť, takže je odolný ako na náraz, tak prípadný tlak v tých nižších hĺbkach,“ hovorí pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Fotoaparát si pritom hravo poradí nielen s vodou a nárazmi, ale svoju výdrž posúva ešte o čosi ďalej.

„Pre iné použitie je dobré, že je vlastne odolný mrazu do -10 stupňov a prachu, takže je to vyložene taká vec, že sa proste nemusíte báť aj povedzme v iných aplikáciách než more to tým deťom dať trebárs do tábora alebo do nejakých zložitých situácií. Ublížiť by tomu nemali.“

Odolnosti bol podriadený aj samotný displej zariadenia. Má veľkosť uhlopriečky 2,7 palca a rozlíšenie 230 000 bodov. Nie je však dotykový, čím sa chráni pred vodou, ktorá je vodivá.

„Stavili sme na odolnosť, takže je to trošku tomu podriadené. Tie dotykové technológie, si myslím, že sú lepšie pre foťáky, ktoré sa používajú skôr v bežnej, povedzme suchozemskej prevádzke.“

Plne automatický fotoaparát je vybavený 13 megapixelovým CMOS snímačom. Rozsah citlivosti je od ISO 100 do 1600. No a celé to podporuje aj dostatočne svetelný, zoomovací objektív s clonovým číslom F 3,3 pri najširšom zábere 30 mm. Ako je však vidieť, tak sa samotný objektív z pevného tela nevysúva.

„U toho objektívu S33 je 3x zoom, ktorý je štandardný, čiže za vode odolnou úpravou objektívu, za štandardným sklom, sa vysúva normálny zoom.“

Všetko sa teda deje za sklom, aby sa dovnútra nedostala voda. Samotné 3-násobné optické priblíženie je však ešte rozšíriteľné na 6-násobné, a to pomocou softvérovej funkcie Dynamic Fine Zoom. No a softvérovú výbavu dopĺňa aj množstvo filtrov a prednastavených scén pre automatické snímanie fotografií, vrátane režimu pod vodou, kde sa môže hodiť aj zabudovaný blesk.

Popri fotkách však nie je S33jke cudzie ani nakrúcanie videí. Fotoaparát plynulo nahráva videosekvencie v rozlíšení Full HD, pri 30-tich či 25-tich snímkach za sekundu. Záznam pritom dopĺňa aj ozvučením zo zabudovaného stereofónneho mikrofónu. K spusteniu nahrávania videa pritom slúži samostatné tlačidlo na tele fotoaparátu. Je navrhnuté tak, aby sa pohodlne držalo aj malému nadšencovi.

„Má dve ovládacie spúšte tak, aby ten fotoaparát akosi odpovedal spôsobu držania. Dokonca keď to dáte dieťaťu do ruky a on to chytí, troška mu tie ruky akoby tam umiestnite a on to chytí správne, tak by to malo zabezpečiť, že nebude mať prsty pred objektívom,“ vysvetľuje pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Ak sa teda dieťa chce ponoriť do sveta fotografovania, môže byť zaujímavým riešením aj
Nikon Coolpix S33. Nielen pre jeho kompaktnosť, ale najmä odolnosť a jednoduchosť. A to celé podčiarkuje aj možnosť vybrať si svoj model z viacerých farebných prevedení.