Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krátky prehľad zaujímavých noviniek z výstavy CES 2017 - 3.časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prinášame vám krátke video s prehľadom zaujímavých technológií a inovácií, ktoré na výstave CES 2017 predvádzali výrobcovia z rôznych kútov sveta.

Spoločnosť PKvitality vyvinula špeciálne inteligentné hodinky. Tie totiž dokážu kedykoľvek zmerať hladinu glukózy v krvi a výsledky zobrazia buď na displeji, alebo cez aplikáciu v smartfóne. Inovatívne je to, že systém funguje bez potreby odobrať krv pacienta. Založené je to na vymeniteľnom module K'apsul, ktorý po vložení na spodnú stranu hodiniek, vie cez pokožku neinvazívne merať hladinu glukózy, a to nespočetnekrát za deň. K'Track sú však aj plnohodnotné športové hodinky, ktoré nositeľovi zmerajú počet krokov, prejdenú vzdialenosť či spálené kalórie.

Juhokórejský Samsung na výstave CES predviedol nový rad televízorov QLED. Tie sú založené na technológii Quantum Dot, no tentoraz vývojári použili nový kovový materiál. Vďaka tomu dokážu QLED televízory presne zobraziť farebný priestor DCI-P3 a sú prvýkrát schopné reprodukovať 100 percent farebného objemu. Inak povedané, nové „kvantové body“ umožňujú zobraziť hlbšiu čiernu a bohaté detaily bez ohľadu na to, ako svetlá alebo tmavá je daná scéna, alebo či sa obsah prehráva v dobre osvetlenej alebo tmavej miestnosti.

Sony však návštevníkov výstavy prekvapila uvedením svojho vôbec prvého 4K HDR televízora s OLED displejom. Model Bravia XBR-A1E vďaka tejto technológii získal vernejšiu úroveň zobrazovania čiernej farby a celkovo živšie farby, v porovnaní s väčšinou LCD televízorov. Ani jemu nechýba podpora hlasového ovládania cez Google Home.

Inteligentné hodinky K'Track pre diabetikov

Vo väčšine prípadov nezáleží na tom, aký Wifi router sa v domácnosti nachádza, vždy sa totiž nájde nejaké miesto, kde je signál slabý a často padá. Existuje síce zariadenie pre posilnenie Wifi signálu, no ani to nebývaja dokonalé. Riešením by však mohol byť systém Wifi routra Velop od LinkSys. Odporúčaná zostava sa skladá z troch akoby vežičiek, ktoré spolu vytvoria jednu z najstabilnejších a najrýchlejších domácich Wifi sietí súčasnosti. Je to možné najmä vďaka trojpásmovému Wifi riešeniu, kde v prípade výpadkov jedného z pásiem komunikuje router cez zvyšné dve. Rýchlosť by mala byť pritom dostatočná aj pre priame streamovanie 4K videí.

Inteligentné hodinky Casio Pro Trek WSD F20 vyzerajú už na prvý pohľad odolne. Majú hrubú plastovú konštrukciu, ktorá je v istých miestach spevnená priznanými skrutkami. Nejde však iba o športový dizajn, hodinky totiž spĺňajú prísny vojenský štandard MIL-STD-810 a mali be teda vydržať aj v naozaj náročných podmienkach. K tomu výrobca pribalil operačný systém Android Wear 2.0, GPS modul a predinštalované mapy. Casio Pro Trek WSD F20 v režime hodiniek vydržia na jedno nabitie batérie okolo jedného mesiaca, pri aktivácii všetkých funkcií klesne výdrž na viac ako jeden deň.

Nový fotoaparát D5600, ktorý pochádza z dielne japonského výrobcu Nikon, sa okrem 24 megapixlového snímača APS-C môže pochváliť najmä integráciou funkcie Snapbridge. Tá, po spárovaní so smartfónom, dokáže priamo do neho neprestajne posielať vyhotovené snímky. Smartfón sa dá tiež použiť aj pre diaľkové ovládanie fotoaparátu. Ďalšie vylepšenie prináša 3,5 palcový otočný displej, cez ktorý si používateľ vie len dotykom zaostriť konkrétne miesto na obrazovke. To by mu mohlo uľahčiť komponovanie záberu, hlavne pri netypických uhloch náročných na obsluhu fotoaparátu.