Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bluetooth 5 sľubuje vyššiu rýchlosť, väčší dosah a nárast dátovej kapacity

Bluetooth 5 sľubuje vyššiu rýchlosť, väčší dosah a nárast dátovej kapacity
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prenosová technológia Bluetooth v poslednej dobe slúži ako oporný bod pre zariadenia Internetu vecí. Spája napríklad inteligentné oblečenie s logami, rôzne senzory v domácnosti či iné bytové doplnky s počítačmi, mobilnými zariadeniami, ako sú tablety, smartfóny či notebooky. Nová verzia tejto technológie, Bluetooth 5, pritom sľubuje rýchlejší, silnejší a robustnejší prenos dát.

Súčasná verzia prenosovej technológie Bluetooth 4.1 sa začala objavovať v spotrebnej elektronike začiatkom roka 2014. Technológia si počas svojho vývoja si prešla dlhú cestu, no stále má svoje limity, pokiaľ ide o prenosovú rýchlosť, dosah a dátovú kapacitu. Podľa Bluetooth SIG (špeciálna komunita, ktorá je zodpovedná za posúvanie tejto technológie vpred) však môžeme očakávať od novej verzie veľký nárast vo všetkých oblastiach.

Prenosová technológia Bluetooth 5 bude údajne dvojnásobne rýchlejšia ako Bluetooth 4.1. Jej operačný rádius, čiže dosah bude až štvornásobný a zvýšenia sa dočkala aj prenosová kapacita dát, ktorej nárast je až 800 percent oproti Bluetooth 4.1. Vývojárom sa tiež podarila vylepšiť schopnosť znášať rušenie z iných bezdrôtových signálov, ako je Wifi či LTE. A to všetko pri zachovaní rovnakej nízkej spotreby a vysokých bezpečnostných štandardov.

Nová prenosová technológia Bluetooth 5 by mala mať výrazne lepšie schopnosti ako predchádzajúca verzia 4.1

Zvýšenie rýchlosti teda znamená kratšiu dobu pri synchronizácii a komunikácii medzi zariadeniami. Väčší dosah prinesie plne prepojené oblasti v interiéri aj vonku. No čo vlastne znamená nárast dátovej kapacity? Ide o otvorenie cesty pre stále výkonnejšie zariadenia, ktoré môžu bezdrôtovo komunikovať, rovnako ako schopnosti väčšie vysielania u typov zariadení, ktoré majú Bluetooth. Podľa Bluetooth SIG to tiež umožní väčšie použitie vysielačov a ďalších technológií pre lokalizáciu, ktoré by mohli poskytnúť navigačné služby v oblastiach, kde nedosiahne GPS.

Prenosová technológia Bluetooth 5 by mala doraziť do spotrebnej elektroniky v prvej polovici tohto roku, pričom sa očakáva, že ju budú využívať aj vlajkové lode nových smartfónov, napríklad nadchádzajúca séria Samsung Galaxy S8. Bluetooth 5 bude kompatibilná s predchádzajúcou normou, no jej výhody budú logicky fungovať len na pripojených zariadeniach s Bluetooth 5.

Bluetooth 5 prinesie nárast v rýchlosti, dosahu aj prenosovej dátovej kapacity