Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 32

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Na tohtoročnej výstave CES nebola núdza ani o novinky zo sveta automobilov. Napríklad teoretickou protiváhou k známej Tesle by sa mohol stať predstavený prototyp elektromobilu Faraday Future FF91. Ten využíva laserovú technológiu LIDAR, spolu s ďalšími senzormi a kamerami, nielen pre autonómne parkovanie, ale aj samotnú jazdu. Tú vodič spustí len jednoduchým stlačením tlačidla v sprievodnej mobilnej aplikácii. Výkon motora bol predbežne stanovený na 1050 koní, pričom zrýchlenie z 0 na 100 km / h zvládne tento dravec len za 2,39 sekundy.

Elektromobil Faraday Future FF91

Virtuálna realita patrí medzi najnovšie technologické trendy a tak nie je divu, že výrobcovia chcú zážitky používateľov v tomto prostredí obohatiť rôznymi spôsobmi. Jedným z takých zariadení je aj systém Icaros, ktorého cieľom je sprostredkovanie takmer skutočného pocitu z lietania. Ide o akúsi konštrukciu s ťažiskom v páse používateľa, do ktorej si ľahne a snaží sa držať telo v rovnováhe, až do momentu, kedy sa bude chcieť vo virtuálnom vzduchu zatočiť. K držadlám pre ruky sa dajú pripevniť tlačidlá pre ovládanie rôznych herných prvkov. Systém Icarus pritom dovoľuje rôzne osy otáčania, s možnosťou nastavenia plynulosti sklzu.