Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo sa pochválilo AR okuliarmi a ďalšími inovatívnymi konceptmi

Lenovo sa pochválilo AR okuliarmi a ďalšími inovatívnymi konceptmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínske Lenovo počas akcie Tech World Innovation predstavilo verejnosti niektoré zo svojich vízií produktov budúcnosti. Spoločnosť sa tentoraz odklonila od svojich notebookov, tabletov či smartfónov a predstavila koncepty, medzi ktoré patria okuliare pre rozšírenú realitu (AR – Augmented reality), digitálny asistent či pokročilé monitorovanie zdravia.

Prvým odhaleným konceptom boli okuliare Lenovo daystAR pre zobrazenie rozšírenej reality, ktoré sú sebestačné a teda obsahujú všetok potrebný hardvér bez nutnosti pripojenia k počítaču či vkladania smartfónu do zariadenia. Na výstave sa objavilo niekoľko prototypov okuliarov daystAR a spoločnosť tvrdí, že majú 40 stupňové zorné pole a môžu byť použité pre skenovanie, nahrávanie a editáciu 3D objektov v prostredí rozšírenej reality. Okrem hier sa môžu okuliare použiť v rôznych oblastiach, od dizajnu až po rôzne asistencie pri výrobe.

Okuliare pre rozšírenú realitu Lenovo dayst AR nepotrebujú pripojenie k počítaču ani k smartfónu.

Lenovo sa so zariadením SmartCast+ chystá konkurovať známemu reproduktoru Amazon Echo, no podľa vyhlásenia spoločnosti bude ešte lepšie. SmartCast+ by mal obsahovať projekčnú jednotku, technológiou pre rozpoznávanie objektov a hlasov či niektoré z funkcií pre rozšírenú realitu. Tento digitálny asistent by teda mohol vyjadriť odpovede na otázky nielen hlasom, ale aj obrazom a videom. Jednou z oblastí pre využitie zariadenia SmartCast+ by mohlo byť aj vzdelávanie. Deti, ktoré sa napríklad učia čínsky, uvidia slová a znaky na stene, zatiaľ čo reproduktor im hovorí ich význam.

Zariadenie Lenovo SmartCast+ je inteligentný reproduktor s projektorom, schopnosťou rozpoznávania tvárí a objektov, či funkciami pre rozšírenú realitu.

Spoločnosť Lenovo tiež plánuje spustenie vlastnej inteligentnej aplikácie. Tá sa nazýva CAVA (Context Aware Virtual Assistant) a mala by byť o niečo múdrejšia, ako terajšie digitálne asistentky, ako sú napríklad Siri či Alexa. Aspoň to tvrdí Lenovo. CAVA by mala byť vybavená schopnosťou hĺbkového učenia, rozpoznávania tvárí a prirodzeného ľudského jazyka. Používateľ by napríklad mohol svojej digitálnej asistentke oznámiť, že sa chystá o dve hodiny niekam ísť a aplikácia mu prezradí, aké bude počasie a situácia v doprave. Podľa toho sa môže rozhodnúť, kedy vyrazí z domu.

Spoločnosť Lenovo odhalila aj koncept vlastnej digitálnej asistentky s názvom CAVA.

Nakoniec spoločnosť Lenovo odhalila inteligentné oblečenie SmartVest, čiže tielko vybavené EKG monitorom, ktorý denne kontroluje srdcový rytmus. Pre presné meranie je v tielku zabudovaných 10 senzorov. SmartVest poskytne hodnotnú spätnú väzbu pre športovcov, ktorí chcú sledovať svoj výkon, alebo môže včas varovať pred kardiovaskulárnymi problémami, ako je tachykardia alebo fibrilácia predsiení srdca.

Všetky predstavené produkty sú zatiaľ v štádiu konceptu a prototypov, pričom Lenovo nezaručuje, že sa niektoré z týchto zariadení vôbec dostane na trh k spotrebiteľom.

Lenovo SmartVest je inteligentné tielko s EKG monitorom pre celodenné sledovanie srdcového rytmu nositeľa.