Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Efektívne a výkonné domáce spotrebiče Samsung vám ušetria drahocenný čas

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už tradične sa nadšenci technológií tešia na ohlásenia elektronických noviniek z výstavy IFA aj od juhokórejského Samsungu. Svoj nový telefón Note 8 však predstavil ešte pred výstavou, no do Nemecka si okrem iného priniesol inovácie dvoch domácich spotrebičov. Tie môžu vďaka moderným technológiám pomôcť používateľom zefektívniť a skrátiť čas strávený nie príliš obľúbenými domácimi prácami.

Samsung sa tento rok v oblasti domácich spotrebičov pre starostlivosť o bielizeň zameral najmä na to, ako zefektívniť proces prania. V tomto smere sa mu podaril husársky kúsok a pomocou zaujímavej technológie QuickDrive dokázal výrazne zrýchliť čas prania.

„Bubon sa nám normálne otáča a vo vnútri bubna sa oproti otáča vlastne tá zadná časť. Tým vzniká väčšie namáhanie mechanické a tým pádom sme schopní ušetriť čas. Je to všetko o tom, že ten klasický program na tú bavlnu sme schopní skrátiť na 39 minút pri plnom naplnení tej práčky,“ vysvetľuje pán Michal Kollár, Samsung Electronics SK & CZ.

Mechanická sila, ktorá vznikne pri protichodnom točení dvoch bubnov dokáže viacej rozvíriť vodu, čím sa rýchlejšie odstránia nečistoty z pranej bielizne. O maximalizáciu účinku pracieho prostriedku sa ďalej, aj pri praní s nízkymi teplotami, postará technológia EcoBubble.

„Je to vlastne generátor vzduchu, ktorý je dole v práčke a do tej zmesi s vodou a pracím prostriedkom pridáva vzduch. A ten vzduch aktivuje pracie enzýmy omnoho rýchlejšie a jednoduchšie, takže dokážeme prať jemnejšie pri nižších teplotách s rovnakými výsledkami, ako pri vyšších teplotách.“

Výrobca však svojim práčkam pridáva aj ďalší kus inteligencie, ktorá je dostupná pre používateľa cez mobilnú aplikáciu Samsung Connect. Okrem iného si prostredníctvom nej môže používateľ nastaviť a spustiť prací cyklus aj na diaľku, mimo domova. Napríklad z práce, ak ráno ešte nevedel, kedy sa vráti domov a chce mať po návrate hneď vypratú bielizeň, ktorú len vyvešia.

Okrem toho aplikácia poslúži aj ako pomocník pre tých, ktorí si s praním príliš nerozumejú. V prvom rade si používateľ v aplikácii jednoducho vyberie, aký druh oblečenia do práčky vložil. Potom zadá ďalšie doplňujúce informácie, aby práčka sama mohla nastaviť ten správny prací cyklus.

„A teraz či som tam dal skôr svetlú, alebo farebnú alebo tmavú bielizeň. My to navrhlo program 60 stupňov, bavlna, čo bude trvať nejakú 1 hodinu a 6 minút v tomto prípade.“

Vďaka mobilnej aplikácii sa práčka dá ovládať aj prostredníctvom hlasových povelov.

„Tými hlasovými povelmi vieme zatiaľ ovládať pár funkcií – zapnúť, vypnúť, zapauzovať a koľko ešte zostáva do konca toho pracieho cyklu,“ dodáva pán Michal Kollár, Samsung Electronics SK & CZ.

Práčka Samsung WW8800M s technológiou QuickDrive.

V domácnosti sa pritom čoraz viac začínajú tešiť obľube aj tyčové batériové vysávače. Používatelia zrejme nechcú za sebou všade ťahať kábel a byť pri vysávaní obmedzovaní. V tomto komforte im pomáha aj Samsung, ktorý jeden tyčový vysávač už na svojom konte má. Na výstave IFA 2017 však k nemu pribudol model POWERstick PRO, ktorý sa môže pochváliť mimoriadnym výkonom.

„Samsung využil technológiou Digital Inverteru, kde prakticky úsporný motor napájaný batériou, ktorá má veľkú kapacitu, dokáže sa prakticky vyrovnať alebo dokáže vygenerovať taký sací výkon, že sa vyrovná bežnému vysávaču. Nakoľko tento sací výkon je až 150 wattov, bežné vysávače v tejto triede majú ten sací výkon okolo 10 až 20 wattov,“ hovorí pán Tomáš Brida, Samsung Electronics SK & CZ.

Na rozdiel od bežných vysávačov využíva POWERstick PRO kefu Dual Action, ktorá je zložená z dvoch častí. Každá má vlastný valec, pričom tieto valce sa navzájom otáčajú v opačnom smere. Vďaka tomuto riešeniu kefa lepšie zberá nečistoty z vysávaného povrchu v akomkoľvek smere. Tyčový vysávač POWERstick PRO sa vyznačuje aj ergonomickou sklápacou rukoväťou, takže používatelia sa s ním dostanú aj na ťažšie prístupné miesta.

„Dokážeme s tým vysávačom ísť prakticky do polohy vodorovnej so zemou, kde vlastne nedochádza k zdvíhaniu samotnej kefy, ktorá vlastne robí to vysávanie samotné. Čiže nemusíme sa báť, že nedokážeme vysať napríklad niečo pod posteľou, pod stoličkou, pod stolom a podobne.“

Čistenie kefy a zbernej nádoby EZClean od prachu, vlasov a chlpov je pritom jednoduché a tiež aj hygienické.

„V prípade kefy samotným vytiahnutím. Tým, že kefa má špeciálny tvar takej špirály, vlastne zboku tú kefu vytiahneme a všetky vlasy prakticky vypadnú alebo stiahnu sa z tej danej kefy. A takýto istý spôsob je vlastne použitý aj v samotnej zbernej nádobe,“ dopĺňa pán Tomáš Brida, Samsung Electronics SK & CZ.

Okrem domácich spotrebičov je juhokórejský výrobca rozhodne známy aj svojimi inováciami v oblasti televízorov. Tie tak na nemeckej výstave nemohli chýbať ani tento rok. No podrobnejšie sme sa na ne pozreli v tejto reportáží.