Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 88

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Svoju dávku pohybu by mali okrem nás denne dostávať aj naši domáci miláčikovia. Ak sa to však nedá vždy z našej strany časovo zvládnuť, musíme sa vynájsť. Ešteže sú tu tie technológie. Tak si predstavte, že už existuje zvierací robot. Ten sa s vašim psom či mačkou zahrá a ešte ich aj za to odmení obľúbenou maškrtou, ktorá zároveň k pohybu motivuje.

Zvierací fitness robot Varram prevetrá leňošiacich domácich miláčikov pomocou jednoduchého triku. Robot sa pohybuje na dvoch kolesách a je vyrobený z netoxického pevného polykarbonátu a silikónu. Počas pohybu vypúšťa granule, ktoré nalákajú psa alebo mačku a donútia ich k pohybu. Majiteľ môže pomocou mobilnej aplikácie naplánovať časový rozvrh, kedy sa má Varram domácemu zvieraťu venovať. Dajú sa nastaviť jednotlivé intervaly a aj počet granúl, ktoré sa vypustia za odmenu. Používateľ vie dokonca naplánovať vlastnú trasu, po ktorej sa má robot pohybovať.

LeveTop je malý dron s netradičnou valcovou konštrukciou so skladacími ramenami, vďaka ktorej sa dá zložiť do kompaktného tvaru a pohodlne prenášať. Po rozložení sa jeho ramená zablokujú vo vertikálnej polohe a používateľ ho pomocou mobilnej aplikácie vynesie do vzduchu. Dron sa ovláda cez prvky v aplikácii alebo jednoduchým nakláňaním smartfónu. LeveTop disponuje aj kamerou, so stabilizáciou obrazu, ktorá nakrúca v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. Počas až 20 minútového letu môže využiť technológiu pre rozpoznávanie objektov a samostatne sledovať svojho majiteľa.

Dizajnéri zo spoločnosti Luke Robert navrhli zaujímavú lampu v kruhovom tanierovom tvare, ktorá sa delí na vrchnú a spodnú časť. Každá z nich obsahuje vlastné pole LED svetiel. Po prepojení so smartfónom, cez Bluetooth, môže potom používateľ spustiť sprievodnú aplikáciu a doslova len kreslí prstom vzor svetla a vie zmeniť atmosféru akejkoľvek časti miestnosti podľa svojich predstáv. Dá sa tak osvietiť iba polovica miestnosti, prípadne jej konkrétne časti. Napríklad tam, kde visia obrazy. Inteligentná lampa pritom podporuje plnú farebnú škálu s až 16 miliónmi farieb.

Domáci čistič vzduchu Airmega 400S využíva duálny systém s nasávaním okolitého vzduchu cez dva bočné otvory naraz. Vďaka tomu prefiltruje ovzdušie v miestnosti rýchlejšie, ako bežné čističe. Vzduch pritom čistí pomocou aktívneho uhlíkového filtra a HEPA filtra. Táto kombinácia vyčistí vzduch od acetaldehydu, ktorý produkujú napríklad rastliny, ďalej od amoniaku a filtre zachytia až 99,97 percent všetkých drobných častíc, vrátane peľov. Čistič je možné ovládať aj cez mobilnú aplikáciu, v ktorej si vie používateľ nastaviť rôzne režimy, ako je denný, nočný, ECO či Smart režim pre automatickú reguláciu.

Vykonávať často sa opakujúcu fyzickú prácu je namáhavé a môže to viesť až k únave svalstva, či dokonca k zraneniu. Pracovníkom by však mohol pomôcť exoskeleton s názvom MATE. Nosí sa na hornej časti tela a využíva špirálové pružiny, ktoré nositeľovi poskytnú pomoc v oblasti ramien, najmä pri zdvíhaní ťažkých predmetov, pri načahovaní sa nad hlavu alebo pri opakujúcich sa fyzických úkonoch. MATE navyše udržiava svojho nositeľa tak, aby otáčal ramennými kĺbmi v bezpečnom pohybovom rozsahu. Exoskeleton sa dá nastaviť do jednej z piatich polôh, v závislosti od pracovnej úlohy, pričom na výber je až sedem úrovní pomoci.

Ručný podvodný skúter SeaFlyer je určený pre tých, ktorí chcú skúmať tajomstvá podmorského života. Dá sa však aj len tak preháňať po vodnej hladine, či už na mori, v jazere alebo v bazéne. SeaFlyer zvládne ponor až do hĺbky 44 metrov a používateľa potiahne maximálnou rýchlosťou 6,6 kilometra za hodinu. Je vybavený aj OLED palubnou doskou, ktorá zobrazuje aktuálnu rýchlosť, hĺbku, teplotu vody a stav nabitia batérie. Tá vydrží na jedno nabitie, pri nižšej rýchlosti, zhruba okolo jednej hodiny.