Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výstava CES 2019 zarezonovala mnohými technologickými inováciami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzinárodný veľtrh spotrebnej elektroniky CES 2019, ktorý sa pravidelne koná na výstavisku v Las Vegas, mal aj tento rok viacero silných tém. Rozhodne sa hovorilo o umelej inteligencii, vrátane strojového učenia a bez povšimnutia nezostala ani technológia 5G.

Obrovské množstvo vystavovateľov sa pritom predbiehalo v predstavovaní rôznych inovatívnych technologických noviniek a niektoré zariadenia naozaj doslova predbehli dobu. Myslí si to aj šéf organizácie, ktorá už roky stojí za touto výstavou. Oslovili sme ho priamo na podujatí.

Prestížna výstava CES sa z roka na rok zväčšuje, čo dokazuje aj enormný záujem nielen zo strany výrobcov, ale aj samotných návštevníkov, a tak tento rok padali nové rekordy v číslach.

„Pritiahli sme viac ako 180 000 podnikateľov a zástupcov médií z celého sveta, pričom 60 000 z nich nie je z USA. Taktiež tu máme viac ako 4 400 vystavujúcich spoločností, ktoré sa rozložili na výstavnej ploche s rozlohou viac ako 269 000 metrov štvorcových,“ hovorí pán Garry Shapiro, prezident, CTA (organizátor CES).

Tento ročník charakterizovalo množstvo nových technológií, ktoré môžu zásadne formovať našu spoločnosť. Prezentované zariadenia a spotrebiče sú pritom navrhnuté najmä s ohľadom na zlepšenie našich každodenných životov.

„Jednou zo zásadných je technológia umelej inteligencie, ktorá sprevádza celú výstavu. Veľa výrobcov s ňou pracuje, pretože je to budúcnosť. V telekomunikáciách nás čaká 5G sieť. Máme tu celý ekosystém, od výrobcov zariadení až po spoločnosti budujúce infraštruktúru. Taktiež vidíme autonómne elektrické vozidlá, riešenia pre inteligentné mestá, drony, rozšírenú realitu, virtuálnu realitu a tiež robotiku.“

Ľudia sa chcú mať vždy lepšie a tomu sa prispôsobujú aj technológie. No viacerí výrobcovia na výstavisku, okrem najnovších produktov pre tento rok, prezentovali taktiež svoju víziu a rôzne technologické prototypy, ktoré by mohli významne ovplyvniť smerovanie našej budúcnosti.

„Je úžasné sledovať, kam sa technológie tak rýchlo posunuli, no veľa zaujímavého ešte len príde. Stále sme len na začiatku. Čo sa týka budúcnosti, očakávam kombináciu inteligencie a robotiky. V priebehu nasledujúcej dekády môžeme očakávať až neuveriteľné veci. Za desať rokov uvidíme viacej zmien, ako sa stalo za posledných 200 rokov. Budeme žiť dlhšie, budeme zdravší. Budeme mať technológie, ktoré sú navrhnuté presne pre nás a pokryjú množstvo oblastí,“ dodáva pán Garry Shapiro, prezident, CTA (organizátor CES).

CES v Las Vegas je zrejme najväčšou výstavou na celom svete, ktorá sa zaoberá technologickými inováciami. A hoci sa jej brány len nedávno zatvorili, novinky a zaujímavosti, ktoré na svet uviedla, budú rozhodne doznievať počas celého roka.