Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon EOS RP: Bezzrkadlový full-frame fotoaparát pre masy

Canon EOS RP: Bezzrkadlový full-frame fotoaparát pre masy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Canon predstavuje svoj druhý bezzrkadlový full-frame fotoaparát EOS RP, ktorý je kompaktnejším nástupcom minuloročného modelu EOS R. Novinka je zameraná na amatérskych a pokročilých fotografov, ktorých môže prilákať aj jej dostupná cena.

Bezzrkadlový fotoaparát Canon EOS RP je postavený okolo full-frame CMOS senzora s rozlíšením 26,2 megapixlov, ktorý spolupracuje s obrazovým procesorom Digic 8. Táto kombinácia prináša citlivosť ISO až na hodnotu 102 400, fotoaparát dokáže kontinuálne snímať rýchlosťou 5 snímok za sekundu a zvláda nakrúcanie videí v rozlíšení 4K pri rýchlosti 24 snímok za sekundu alebo v rozlíšení Full HD s rýchlosťou 60 snímok za sekundu.

Fotoaparát disponuje systémom automatického ostrenia Dual Pixel AF, ktorý prináša až 4 779 selektívnych ostriacich bodov cez 100 percent záberu vertikálne a 88 percent záberu horizontálne. Rovnako ako pri staršom modeli EOS R, keď sa EOS RP spáruje s objektívom RF 24-105mm F4 L IS USM, dokáže ostriť už za 0,05 sekundy. Všetky technológie sa zmestili do kompaktných rozmerov 132,5 x 85 x 70 mm, pričom fotoaparát váži len 485 gramov.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Canon EOS RP.

Kompozícia záberu sa dá vykonať prostredníctvom elektronického hľadáčika s rozlíšením 2,36 miliónov bodov alebo prostredníctvom výklopného dotykového panelu s uhlopriečkou 3 palce, ktorý má rozlíšenie 1,04 milióna bodov. Spoločnosť Canon pribalila aj funkciu Visual Guide, ktorá používateľom umožní si na zadnom displeji prezerať rôzne režimy snímania. K dispozícii je tiež režim Creative Assist, ktorý dáva fotografom možnosť sa hrať s efektmi a upravovať ich počas snímania. Nechýba podpora Bluetooth a Wi-Fi pre diaľkové ovládanie a bezdrôtový prenos dát.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Canon EOS RP sa začne predávať od budúceho mesiaca za cenu 1 299 dolárov za telo. K dispozícii bude vo verzii aj spolu s objektívom RF 24-105mm F4 L IS USM za cenu 2 399 dolárov, čo je o tisíc dolárov menej ako za starší model EOS R.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Canon EOS RP.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Canon EOS RP.