Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 94

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Slniečko nepochybne vyženie von nielen rekreačných športovcov, ale aj takých výtvarných umelcov. Dostať na papier, prípadne na plátno, peknú krajinku či krásy prírody je túžba mnohých z nich. Po novom si však so sebou už nemusia nosiť štetce. Nápady im totiž pomôže dostať do reálnej podoby jedno špeciálne pero.

Niektorí umelci vytvárajú perokresby, ktoré pozostávajú z malých bodiek či čiarok. Práve pre nich vytvorili belgickí vývojári špeciálne gulôčkové pero Inki s pohybujúcou sa špičkou. Vo vnútri pera sa nachádza motorček, ktorý pohybuje s titánovým hrotom hore a dole rýchlosťou až 700 pohybov za minútu. Integrovaný gélový tlmič pomáha udržiavať stabilitu počas pohybu hrotu. S perom Inki tak umelci môžu jednoduchým spôsobom vytvárať zaujímavé diela, s použitím efektov, ako sú linky z bodiek alebo čiarok, či dokonca malé znaky v tvare písmen U alebo V.

Trojica mobilných zelených plátien Valera Screens je určená pre tvorcov video obsahu, aby mohli kdekoľvek vytvárať a editovať dynamické scény aj pomocou kľúčovania. Rozkladací model zeleného plátna Explorer prichádza v dvoch veľkostiach, s uhlopriečkou 70 alebo 90 palcov. Podľa potreby sa dá nastaviť na šírku či na výšku. Tretím kúskom je Creator 95. Ide o vysúvacie zelené plátno s rozmermi 59 x 75 palcov, ktoré sa dá rozložiť už za približne 10 sekúnd. Všetky prenosné plátna Valera Screens sú vyrobené z látky Chromaboost, ktorá je odolná voči pokrčeniu a zvyšuje efektivitu takzvaného kľúčovania aj v slabších svetelných podmienkach.

Druhá generácia domácej záhradky OGarden Smart vylepšuje spôsob, ako získať vlastnú čerstvú zeleninu a bylinky priamo vo svojom byte či dome. Zariadenie má podobu rotujúceho kolesa s LED osvetlením, ktoré naraz pojme až 60 druhov rastlín, zatiaľ čo v spodnej časti sa nachádza skrinka. Tá je domovom pre 30 sadeníc, ktoré sa pripravujú na presun do horného kolesa. Nová verzia domácej záhradky OGarden Smart je o niečo štíhlejšia a ľahšia a môže sa pochváliť automatickým systémom zavlažovania. Nádrž na vodu v základni má dostatočný objem pre zavlažovanie rastlín po dobu až 10 dní.

Austrálski vývojári vytvorili umeleckejšiu alternatívu kontroly predpovede počasia v podobe plagátu, ktorý je vyrobený z bežného zhusteného papiera. V hornej časti plastovej zadnej dosky rámu sa nachádza elektronika a celá mágia spočíva v tom, že na symboly na plagáte, ktoré prezentujú počasie, bol použitý atrament citlivý na teplo. Elektronika dostáva aktualizované informácie o počasí cez domácu Wi-Fi sieť a na ich základe zadná doska selektívne zahrieva jeden z troch symbolov pre danú hodinu. Dovtedy neviditeľný symbol potom zmení farbu na bielu, zatiaľ čo ostatné symboly splývajú s modrým pozadím plagátu.