Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 97

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Rakovinu nie je tak ťažké zničiť, pokiaľ nemá schopnosť šíriť sa po celom tele. Tím výskumníkov z Federálneho technologického inštitútu v Lausanne, v spolupráci s Univerzitou v Berne a so Švajčiarskym inštitútom bioinformatiky, objavili v tejto súvislosti konkrétnu signálnu dráhu proteínu, ktorá kontroluje, či sa rakovinový nádor môže v tele šíriť alebo nie. Výskum bol zameraný na bunkový receptor nazývaný ako ALK7 a tím vedcov zistil, že keď je aktivovaný proteínom activin B, spúšťa signálnu dráhu, ktorá môže zabíjať rakovinové bunky prostredníctvom procesu takzvanej apoptózy, ako aj potláčať metastázy a predchádzať vytváraniu nových rakovinových nádorov. Biologická bariéra proti šíreniu rakovinových buniek by sa tak mohla stať kľúčovým prvkom pre budúce lieky.

Trojkolka Tris Bike má mechanizmus, ktorý umožňuje jej dvom predným kolesám nakloniť sa až o 30 stupňov do strán voči rámu. V spolupráci s kolesami, ktoré sa dajú otáčať o 60 stupňov, tak trojkolka umožní jazdcovi doslova rezať zákruty, teda minimálne v porovnaní s bežnými trojkolkami. Mechanizmus sa dá zablokovať, čo udrží kolesá vo zvislom smere, takže trojkolka zostane stáť bez toho, aby musel jazdec položiť nohu na cestu. Tris Bike navyše disponuje elektrickou asistenciou šliapania do pedálov, pri maximálnej rýchlosti 25 kilometrov za hodinu. Dojazd na jedno nabitie batérie je až 30 kilometrov.