Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický tandem z dielne iRobot posúva upratovanie na novú úroveň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotika a umelá inteligencia je dnes už súčasťou mnohých domácností. Viac ako 100 tisíc z nich u nás totiž upratuje s robotickým vysávačom. Treba povedať, že je to už 10 rokov, čo k nám na Slovensko prišiel prvý iRobot. Stal sa členom mnohých domácností a teší sa z priazne používateľov. Americkí vývojári však nezaspali na vavrínoch, a tak vďaka nim dnes prichádza dokonca robotický upratovací tím. Poďme si teda predstaviť jeho členov.

Robotické vysávače nás sprevádzajú už viac ako 15 rokov. Ešte v roku 2002 sa pritom na svetlo sveta dostal prvý iRobot Roomba. Dnes v domácnostiach upratuje už viac ako 25 miliónov robotov práve z americkej dielne. A za tie roky im vývojári pridali množstvo inteligencie a používateľom priniesli väčší komfort pri ich používaní. Dokázal to aj model Roomba i7+, ktorý dokonca zozbierané nečistoty aj sám vysýpa. Do rodiny však prichádzajú aj ďalší členovia. V prvom rade je to vlajková loď robotických vysávačov iRobot, s menom Roomba s9+. Veľkou zmenou je tvar jeho tela v podobe písmena D, čo mu pomáha sa lepšie pritisnúť k stenám a kútom.

„Bočná kefka je nahradená kútovou kefkou, ktorá je umiestnená na úplnom kraji robota, takže dokáže povymetať nečistoty z úplne každého zákutia miestnosti. A toto všetko je doplnené o nový 3D senzor, ktorý 25 krát za sekundu sníma priestor pred robotom. A vďaka tomu robot vie tvar prekážok, ktoré sa pred ním nachádzajú a vie sa im prispôsobiť,“ vysvetľuje pán Ivan Mucha, produktový manažér iRobot, Play Electronics.

Okrem kútovej kefy, si vďaka technológii Perfect Edge, prináša robotický vysávač až o 30 percent širšie hlavné gumené kefy, ktoré sú flexibilné a prispôsobujú sa rôznym povrchom, od pevných podláh až po koberce. Robot vďaka kefám dokáže pri jednom prechode pokryť oveľa väčší priestor. No zároveň sa pýši i novým výkonným systémom čistenia.

„Vysávanie je podporené novým motorom štvrtej generácie a kombinácia týchto širších kief a nového motora zabezpečuje až 40 krát vyšší výkon vysávania oproti nižším sériám. Takže je to aktuálne najvýkonnejší robot z dielne iRobot.“

Robotický vysávač Roomba s9+ je vybavený systémom navigácie iAdapt 3.0 a používa technológiu inteligentného mapovania Imprint. Vďaka nej sa dokáže naučiť pôdorys celej domácnosti, aby prispôsobil svoj pohyb v tomto priestore a mohol tak nájsť najefektívnejší a najrýchlejší spôsob vysávania.

„Základom technológie Imprint je navigácia vSLAM. VSLAM znamená, že robot zhromažďuje pomocou kamery 223 400 dátových bodov každú sekundu, pomocou ktorých štvorjadrový procesor s frekvenciou 1,3 GHz vytvorí presnú mapu priestoru.“

S9+ používa antialergénny systém, ktorý účinne zachytáva nečistoty, aby nemohli uniknúť z robota ani zo stanice Clean Base, do ktorej robot svoj zásobník po každom vysávaní automaticky vyprázdni.

„Takže žiadna nečistota neunikne a nevráti sa naspäť do ovzdušia. Vysoko účinný filter zachytí až 99 percent prachu, peľu a alergénov.“

Používateľ môže spustiť vysávanie manuálne stlačením tlačidla na robotickom vysávaní alebo pohodlnejšie prostredníctvom mobilnej aplikácie. V nej si vie naplánovať vysávanie a takisto si môže zvoliť, ktoré miestnosti sa majú vysávať. Spolu s S9+ však do domácností prichádza aj robotický mop Braava jet m6 s dvomi režimami upratovania.

„V režime suchého zametania používa elektrostatický náboj na zachytenie prachu, špiny a napríklad zvieracích chlpov a pri mokrom režime používa absorpčné vlákna, ktoré zachytia zažratú špinu, lepkavé nečistoty, kuchynskú mastnotu.“

Pre každý typ upratovania existuje samostatná čistiaca podložka, ktorú robot po pripevnení automaticky rozpozná a zvolí správny režim. Pri čistení sa pritom pohybuje v podobnom efektívnom vzore, ako keď mopuje človek a je vybavený rovnakou technológiou inteligentného mapovania a navigácie ako jeho kolega Roomba s9+.

„Pred seba rozprašuje roztok vody s čistiacim prostriedkom, aby sa uvoľnili aj prischnuté nečistoty a keďže si uvedomuje prítomnosť objektov, ako sú napríklad koberce, steny alebo nábytok, na tieto tú vodu nerozprašuje.“

Novinkou pre robotický mopovač Braava jet m6 je aj nabíjacia stanica s podložkou.

„Viem mopovanie naplánovať, takže robot vyrazí v určenom čase, ktorý nastavím v aplikácii. A takisto, keď po mopovaní sa vráti do nabíjacej stanice, táto je vybavená odkvapkávacou podložkou, takže užívateľ sa nemusí báť toho, že mokrá podložka poškodí podlahu pod robotom.“

Upratovanie celej domácnosti však môže výrazne zautomatizovať a uľahčiť najmä technológia Imprint Link, ktorá prepája robotický vysávač Roomba s9+ s robotickým mopom Braava jet m6 a umožní im spolu komunikovať. Tímové upratovanie aktivuje používateľ v mobilnej aplikácii, v ktorej môže robotom vybrať jednotlivé miestnosti.

„Je úplne jednoduché určiť, že vysávať sa bude len obývačka s kuchyňou a mopovať sa pôjde kúpeľňa a kuchyňa, pretože som v nej predtým varil. Robotický vysávač Roomba najskôr povysáva a až keď je priestor pripravený na mokré mopovanie, Braava jet m6 vyrazí zo svojej nabíjacej stanice a očistí priestor mopovaním,“ dopĺňa pán Ivan Mucha, produktový manažér iRobot, Play Electronics.

Zohraný tandem robotického vysávača Roomba s9+ a robotického mopu Braava jet m6 z dielne amerického výrobcu iRobot môže teda modernému používateľovi poskytnúť efektívny spôsob automatizovaného čistenia celej domácnosti. Vďaka týmto inteligentným zariadeniam tak rozhodne získame viac času na seba a na ľudí vo svojom okolí.