Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 102

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Do zimy je síce ešte ďaleko, ale určite poteší schladenie sa teraz v lete práve zimnou témou. Nepochybne je pre údržbu svahov mimoriadne dôležité snežné pásové vozidlo alebo ľudovo povedané ratrak. Rozbije nahromadené kopy snehu a svah vyrovná tak, že je na ňom hneď na druhý deň radosť jazdiť. Až na tú spotrebu pohonných hmôt. Inováciou je preto zariadenie, ktoré namiesto nafty funguje na elektriku.

Nemeckí vývojári zo spoločnosti PistenBully predstavili prvý, plne elektrický, snežný pluh na svete. Nesie označenie 100 E a pochváliť sa môže 400 voltovou batériou s kapacitou 126 kWh. Tá poskytne na jedno nabitie dostatok energie pre priemerný čas jazdy 2,5 až 3 hodiny. Plne elektrický snežný pluh, s nulovými emisiami, môže byť podľa požiadaviek vybavený gumenými alebo kovovými pásmi. Snežný pluh 100 E sa už stihol, počas náročných predprodukčných testov, dokonca osvedčiť aj priamo v teréne.

Jednostopový dopravný prostriedok Jyroball má guľovité telo s priemerom 25 centimetrov, takže je ľahko prenosný a vďaka systému automatického vyvažovania stability umožní používateľovi pohodlné jazdenie po mestských uliciach. Jazda je jednoduchá, stačí rozložiť bočné podpery pre nohy, naskočiť na ne a vyraziť. Používateľ iba prenáša váhu vpred alebo vzad, podľa toho či chce zrýchliť alebo spomaliť. Jyroball s elektrickým pohonom dosahuje maximálnu rýchlosť 20 km / h, zvláda stúpanie so sklonom do 15 percent a má dojazd približne 22 kilometrov na jedno nabitie batérie.

Skladací nožík Lyra je dostatočne kompaktný na to, aby sa dal zavesiť aj na kľúčenku. V zloženom stave má dĺžku len 5 centimetrov, no po rozložení dosiahne dĺžku takmer 12 centimetrov. Je to možné vďaka šikovnému skladaciemu mechanizmu, ktorý používateľovi poskytne dostatočne veľký priestor pre uchopenie nožíka až štyrmi prstami. Rezanie je tak účinnejšie, ako s inými miniatúrnymi nožíkmi, ktoré sa dajú držať iba jedným alebo dvomi prstami. Samotná čepeľ skladacieho nožíka Lyra je vyrobená z tvrdenej nožiarskej ocele D2 a má dĺžku 3 centimetre.

Cyklistický počítač Smart Halo 2 má elegantný okrúhly tvar a montuje sa na stred riadidiel bicykla. V strede zariadenia sa nachádza 1,5 palcový OLED displej, ktorý poskytne jazdcovi prehľad o aktuálnej rýchlosti, prejdenej vzdialenosti, čase jazdy, či spálených kalóriách. Pre smerovú navigáciu poslúži kruh farebných svetiel okolo displeja. K ďalším funkciám patrí zobrazovanie oznámení z prepojených kompatibilných mobilných aplikácií, predné svetlo s jasom 250 lúmenov a bezpečnostný systém s pohybovým senzorom, ktorý pri nepovolanej manipulácii s bicyklom spustí hlasný zvukový alarm.

TikeePRO2+ je nová generácia profesionálnej kamery pre snímanie takzvaných časozberných videí. Využíva k tomu dvojicu kamerových modulov so 16 megapixelovými obrazovými snímačmi. Automatické snímanie panoramatických záberov v zornom uhle až 149 stupňov sa pritom transformuje do časozberného videa s rozlíšením až 6K. Kamera TikeePRO+ je odolná voči piesku, prachu, snehu či dažďu a funguje v teplotách od -10 do +50 stupňov Celzia. Vďaka výklopnému solárnemu panelu môže samostatne pracovať až 60 dní. V menej slnečných dňoch pomôže batéria s kapacitou 24 000 mAh.