Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 110

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Kto z nás by nechcel niekedy niečo navrhnúť, či dokonca vytvoriť? A čo keby sme začali najskôr pri niečom malom? Povedzme vlastný šampón alebo sprchový gél. Určite v tomto smere nadšencom tejto činnosti pomôže zaujímavé zariadenie. Hranice kreativity sú tak otvorené a domáci chemici majú zelenú.

Zariadenie Cleanyst slúži na namiešanie si vlastného šampónu, sprchového gélu, mydla, tekutého pracieho prostriedku a prostriedku na umývanie riadov. Používateľ len naplní nádrž vodou, do zariadenia vloží vybrané, vopred pripravené vrecúško s prísadami z rastlín, na LCD displeji vyberie funkciu a stlačí tlačidlo pre aktiváciu miešania. Cleanyst potom ohreje vodu a pripraví zmes, ktorá sa vypustí do opakovateľne použiteľnej fľaše, umiestnenej vo vyhradenom priestore pod vypúšťacím ventilom. Celý proces trvá od jednej do troch minút a do zmesí sa dajú pridávať aj esenciálnej oleje pre prispôsobenie produktov osobnému vkusu.

Skladací multifunkčný nožík Pocket Rhino meria po otvorení, na dĺžku, 88 a pol milimetra. Funguje ako vreckový nožík s priamym mechanizmom, ktorý umožní používateľovi jednoducho vyklopiť čepeľ len s jedným palcom. Samotná čepeľ je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a má dlátový profil, vďaka ktorému je okrem rezania vhodná aj na škrabanie a rytie. V hornej časti okraja čepele je vytvarovaný otvárač na fľaše. Zaujímavým nápadom je otvor na šnúrku pre zavesenie, ktorý má šesťhranný tvar a môže poslúžiť aj ako držiak pre akýkoľvek štandardný skrutkovací bit.

Elektrický vodný skúter WaveFlayer prevzal štýl jazdy na vodnej hladine od takzvaných krídlových člnov. Keď sa nehýbe na vode, vyzerá ako tradičný vodný skúter. No ak s ním používateľ vyrazí, telo skútra začne s narastajúcou rýchlosťou stúpať nahor nad vodnú hladinu. Elektrický skúter sa tak začne vznášať na dvoch stabilizačných krídlach, ktoré doslova režú vodnú hladinu. Batéria umožní vychutnať si viac ako 30 minút adrenalínovej jazdy na jedno nabitie.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K je navrhnutá pre používateľov, ktorí hľadajú kompaktnú možnosť nakrúcania záberov v kino kvalite. Je preto vybavená obrazovým snímačom Super 35 HDR, ktorý umožní nakrúcanie videí v rozlíšení až 6 144 na 3 456 bodov, s pomerom strán 16 na 9, a to pri rýchlosti 50 snímok za sekundu. Kamera podporuje širokú škálu objektívov EF, vďaka čomu sa filmárom otvoria kreatívne možnosti aj pre nakrúcanie v horších svetelných podmienkach. To podporí i vysoká citlivosť ISO, ktorá dosahuje hodnoty 25 600, spolu s dynamickým rozsahom 13 stôp.

Kompaktný fotoaparát Sony RX100 VII váži len 302 gramov. No napriek tomu sa do jeho tela vtesnal jedno palcový obrazový CMOS snímač Exmor RS s rozlíšením 20 megapixelov, ktorý spolupracuje s obrazovým procesorom BIONZ X. Fotoaparát sa môže pochváliť rýchlym systémom automatického ostrenia s 357 bodmi fázovej detekcie, ktorý dokáže zaostriť už za dve stotiny sekundy. V novom režime „Single Burst Shooting Drive Mode“ dokáže RX 100 VII-čka zachytiť jediným stlačením spúšte sedem statických záberov vo vysokej rýchlosti až 90 snímok za sekundu. Novinkou je tiež 3,5 milimetrový jack konektor pre externý mikrofón, ktorý príde vhod pri nakrúcaní videí, aj v rozlíšení 4K.