Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľký test robotického vysávača iRobot Roomba S9+, 1. časť

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
18. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie je žiadnym prekvapením, že robotické vysávače s nami už nejaký ten čas žijú a pomáhajú tým, ktorí sa s bežnými vysávačmi nechcú veľmi kamarátiť. No ešte stále je prevažná väčšina modelov odkázaná na používateľa, najmä pokiaľ ide o vysýpanie nazbieraných nečistôt. Výnimkou je však najnovšia séria z dielne iRobotu, ktorá si priniesla aj automatickú zbernú stanicu, kam sa ukladajú nazbierané nečistoty. A nielen to. Rozhodne ma to teda naštartovalo k tomu, aby som si jeden z najinovatívnejších vysávačov vyskúšal v praxi.

Už pri ohlásení prvého modelu nového radu vysávačov iRobot, Roomba I7+, sa bolo z čoho tešiť. V prvom rade dostal vysávač automatickú vyprázdňovaciu stanicu s vreckom na nečistoty, do ktorej sa chodí vždy po vysávaní vyprázdniť. Rozhodne zaujal aj nový systém ovládania pomocou digitálnej mapy, v ktorej si môžete dokonca aj jednu miestnosť rozdeliť na viac zón a nechať vysávač pracovať len v tých vybraných. No upratovanie v domácnostiach len pri vysávaní nekončí.

„Najmä moderné domácnosti dnes uprednostňujú pevné podlahy a tie by sa po vysávaní mohli ešte aj poumývať. Rozhodne preto nadšencov robotických upratovacích strojov zaujal aj mop Braava Jet M6. Ten sa totiž vyberie na svoju stieraciu púť hneď potom ako mu Roomba i7+ alebo S9+ elektronicky odovzdá štafetu,“

Takto má používateľ k dispozícii naozaj silný tandem, ktorý si svoju prácu robí bez frflania. No ako si však vybrať toho správneho brata k robotickému mopu, keďže je k dispozícii model i7+, ale aj S9+? Jasno v tom majú nadšenci vlajkových lodí, keďže tá je vždy len jedna. V iRobote sa volá S9+ a na rozdiel od svojho súrodenca si priniesla aj iný tvar.

„Už na prvý pohľad je zrejmé, že S9ina nie je okrúhla, ale má tvar písmena D. A dôvod? Výrobca sa v tomto prípade chce ešte dokonalejšie pohrať s nečistotami v kútoch. A práve to bolo predmetom záujmu aj našich testov. Mimochodom bol to práve iRobot, ktorý mal tvar písmena D patentovaný ako prvý na svete pre robotický vysávač.“

iRobot postupne svoje modely vybavil okrem technológií aj väčším nasávacím otvorom a dlhšími kefami, na ktoré sa nenamotávajú vlasy. Tak napríklad kým starší model Roomba 880 mal kefy dlhé len 17 centimetrov, pri najnovšom modeli S9+ už majú dĺžku až 24 centimetrov, čo je o takmer 30 % viac. Zúročí teda tieto vlastnosti nový model aj v našich testoch?

„Model S9+ sme testovali na skúšobnej, menšej podlahe, ktorá bola rozdelená na 2 časti. Každá z nich pritom merala necelé 2 metre štvorcové. Tú prvú, pevnú, pokrývali laminátové parkety. Presne v takej podobe totiž nájdete podlahy väčšiny domácností. Niektoré sa však ešte stále nechcú vzdať kobercov, a tak sme testovali aj na takejto podlahe."

Pevná podlaha je pre vysávač o niečo menej namáhavejšia na upratovanie ako koberec, preto sme začali s týmto zahrievacím kolom. Na takýchto podlahách má pritom tendenciu zhlukovať sa prach do akýchsi klbiek a prievan ich potom priveje ku stenám. Takto sme vysávaču nasimulovali prvý test. Ani raz pritom nezaváhal a jeho tvar ho predurčil k tomu, že kútová kefka vymietla naozaj každý roh. Pozbieral 100 percent nečistôt, ktoré sme mu pripravili.

„Druhý test pozostával z drobných sypkých materiálov, ktoré sa môžu veľmi ľahko vysypať v kuchyni pri varení. My sme ich nasimulovali prostredníctvom strúhanky, ktorá bola nerovnomerne roztrúsená na skúšobnej ploche.“

Ani zo sypkých materiálov na pevnej podlahe si vysávač ťažkú hlavu nerobil. Dokonca, pomocou funkcie Dirt Detect dokázal zaregistrovať, že niekde je tej rozsypanej strúhanky viac, a tak sa musí na danom mieste zdržať opätovným vysávaním. Celkovo pritom na podlahe zostalo naozaj len minimum strúhanky pri stene, ktorú by však nepochybne pohltal pri ďalšom vysávaní. Celkovo jej vyzbieral až 98 percent.

„V treťom teste sme sa rozhodli schopnosti vysávača preveriť po slovensky, teda so surovinami, ktoré sa môžu nachádzať na zemi po gastronomickom útoku našich ratolestí. Dali sme mu úlohu, aby sa popasoval s raňajkovými cereáliami, v upravenej podobe a dokonca aj s chrumkami.“

Cereálie boli naozaj výzvou. Našich 30 gramov sme rozsypali tak, aby skončili aj v rohoch. Náročné je najmä to, že tento pokrm má svoj pevný tvar, ktorého sa nechce len tak zbaviť. Aj ľudské zuby vedia o tom svoje. Vysávaču teda až tak nechutili, ale napriek tomu ich dokázal vyzbierať 90 percent.

Výrazne jemnejšej konzistencie sú kukuričné chrumky. Vysávač si k nim našiel cestu, jemne sa po nich povozil, rozdrvil ich, a potom aj nasal. V podstate to zvládol na 85 percent, čo je stále zaujímavé číslo.

„Môžem povedať, že na pevnej podlahe S9ina obstála bravúrne a vyzbierala v priemere viac ako 93 percent nečistôt. Nakoniec je to pre ňu prostredie, kde sa cíti ako ryba vo vode a je na to stavaná. Čo sa s ňou však stane, ak jej zmeníme pevnú podlahu za koberec a naše testy zopakujeme? Tak to sa dozviete niekedy nabudúce.“