Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľký test robotického vysávača iRobot Roomba S9+, 2. časť

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
24. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotické vysávače nám už nejaký ten piatok pomáhajú starať sa o čistotu v našich príbytkoch. Ich najnovšie modely si už dokonca aj samy vysýpajú nádobku na nečistoty a zvyšujú tak používateľský komfort. Presne ako to robí aj iRobot Roomba S9+. Musím povedať, že je to jeden z veľmi silných kandidátov na robotický vysávač roka. A tak som sa mu povenoval o niečo dlhšie a prevetral ho v rôznych testoch na pevnej podlahe, ale aj na koberci. No a teraz vám ponúkam to, čo sa mi pri testoch podarilo zistiť.

Pri testoch na pevnej podlahe sa vysávač iRobot Roomba S9+ držal naozaj veľmi dobre. V štyroch disciplínach sme mu pripravili simulované nečistoty, rozložili ich po pevnej podlahe a zisťovali sme, koľko ich dokáže priniesť z podlahy späť.

Vysávač si hravo poradil s chumáčmi chlpov a prachu, ktoré, vďaka svojej unikátnej technike vymetania kútov, bez problémov pozbieral naozaj v každom rohu. Priniesol plných 100 percent.

„iRobot sa tešil aj z rozsypanej strúhanky, pri ktorej využil i svoju ďalšiu technológiu Dirt Detect. Tá mu pomohla rozpoznať miesta na podlahe, kde bolo strúhanky viac a týmto miestam sa tak povenoval o niečo dlhšie. Celkovo vyzbieral 98% strúhanky.“

A potom to prišlo. Disciplína ťažkého kalibru s rozsypanými chrumkami a raňajkovými cereáliami. Keďže obe veci boli oveľa väčšie ako bežné nečistoty, vysávač sa s nimi naozaj potrápil. Niečo rozomlel ešte na podlahe a niečo vo svojom vnútri, v systéme kief. V každom prípade vyzbieral až 85 percent všetkých chrumiek a až 90 percent rozsypaných cereálií.

V celkovom priemernom hodnotení tak dokázal povysávať až 93 percent nečistôt.

„Robotické vysávače sú zrejme automaticky stavané na pevné podlahy, takže výsledok iRobota Roomba S9+ oceňujem, no rozhodne ma zaujímalo ako si s rovnakými nečistotami poradí aj na koberci. Z týchto testov sme však vyňali umelé prachové zhluky, keďže prach sa na kobercoch v takých klbkách, ako na pevnej podlahe, netvorí. Začali sme teda so sypkými materiálmi.“

Svoj priestor dostala opäť strúhanka, ktorá krásne zapadala do vlasov koberca ako puzzle. Pre väčší zážitok vysávača sme ju na niektorých miestach do koberca ešte vtlačili. iRobot je pritom vybavený systémom, ktorý zvýši výkon vysávania práve na koberci. Takto si pomohol aj pri strúhanke a z koberca jej vybral 92 percent, čo je naozaj veľmi dobrý výsledok.

„Ako často sa vám vysype na koberec mletá káva? Asi naozaj len zriedka, ale keď sa testuje, tak nech to stojí za to. iRobotu sme takúto disciplínu pripravili. Káva je pritom ešte jemnejšia ako strúhanka a navyše sme pri nej opäť použili násilné zatlačenie do koberca.“

Nielen na sypké veci má vysávač k dispozícii kefku, ktorá má pomáhať vháňať prach a nečistoty do sacieho otvoru. Je však zrejmé, že pohybom vysávača a prítlakom k zemi kefka na koberci menila svoj tvar a jemne strácala účinok. Bez chýb ale fungoval systém DirtDetect, ktorý spozoroval tmavú kávu na svetlom koberci a takéto miesta vysával ešte dokonalejšie. Aj preto sa vysávaču podarilo vyzbierať z koberca 86 % kávy.

„No a naše testy sme sfinalizovali práve obľúbenými chuťovkami detí. Opäť na scénu prichádzajú chrumky a cereálie. Najťažšia úloha pre iRobot, keďže aj suché cereálie sa lepia. A to nielen na ruky, ale aj na koberec.“

Aj na koberci sa iRobot spolieha na svoju kefku, ktorú má napravo. Aj preto na to prihliada a dômyselne sa pohybuje po miestnosti. Opäť platilo, že po niektorých chrumkách sa iRobot vozil a urobil si z nich otrusinky, ktoré sa mu už vysávali jednoduchšie. Z koberca pritom dostal von 85% chrumiek.

Pri cereáliách bolo tiež cítiť jeho nadšenie z koberca. Aj napriek tomu, že vplyvom vlastnej lepkavosti držali cereálie na ploche ako prikované, S9ina ich postupne poodlepovala a nasala z nich naspäť až 90 percent. Ak kobercové disciplíny sčítame, celkovo, v priemere vyzbieral vysávač na koberci viac ako 88% nečistôt, čiže len o 5 menej ako na pevnej podlahe.

„Aký je teda výsledok? iRobotu Roomba S9+ sa veľmi dobre darilo nielen na pevnej podlahe, ale aj na koberci. Treba však povedať, že systém vymetania kútov nie je na koberci až taký účinný ako pri pevnej podlahe, keďže kútová kefka sa pohybom robota na koberci jemne deformuje. Zásluhou výsledkov však môžem potvrdiť, že je to zatiaľ najefektívnejší vysávač, aj kútov, ktorí sme u nás testovali. V priemere dokázal nečistoty vyzbierať až na viac ako 90 percent, čo je porovnateľné s manuálnym vysávaním, pri ktorom sa vám nechce mimoriadne pedantne načahovať do každého kúta.“

Jedným dychom dodané, robotický vysávač je dnes v takej podobe, že starostlivosť o podlahy môže plne prevziať na seba. A tak sa ku klasickému vysávaniu stačí vrátiť už len raz za pár týždňov.