Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 125

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Na mnohých z nás ráno nefunguje ani budík, čo si budeme hovoriť. Ale slnečné lúče by vraj mali zabrať vždy. Ako ich však pustiť do spálne, ak spíme a závesy sú zatiahnuté? Jedno riešenie by tu bolo. Malý robotický pomocník, ktorý sa o to postará sám.

V mnohých domácnostiach existujú motorizované závesy, no často potrebujú napájanie z elektrickej zásuvky a ich inštalácia býva zložitá. Batériové zariadenie SwitchBot Curtain sa však jednoducho osadí na závesovú tyč alebo na koľajnicu od tretej strany a pohybuje sa po nej dopredu a dozadu, čím zastiera alebo odostiera závesy. Cez sprievodnú mobilnú aplikáciu sa dá zariadenie nastaviť tak, aby pracovalo podľa stanoveného denného plánu. Ovládanie závesov na požiadanie je možné aj prostredníctvom hlasového príkazu cez zariadenia s podporou digitálnych asistentov Amazon Alexa, Google Asistent či Apple Siri. Okrem toho dokáže SwitchBot Curtain fungovať aj automaticky pomocou svetelného senzora, ktorý deteguje svitanie alebo západ slnka. K dispozícii je aj voliteľný mini solárny panel pre nabíjanie batérie.

Vývojári z Juiced Bikes vytvorili zaujímavú kombináciu mestského elektrického bicykla a mopedu, s ktorým sa dá vyraziť aj do terénu. Nový hybrid s názvom Scorpion je vybavený odpruženou hydraulickou vidlicou a dvojicou zadných hydraulických pružín. K tomu sa pridáva robustné penové sedadlo, spolu s menšími motocyklistickými pneumatikami a hneď je jazdec dobre odizolovaný od otrasov aj na náročnom teréne. Základný model so 750 wattovým motorom má dojazd približne 72 kilometrov na jedno nabitie batérie. Jeho maximálna rýchlosť je 45 km / h. Výkonnejší model HyperScorpion, s 1 000 wattovým motorom, dosahuje maximálnu rýchlosť 48 km / h a jeho dojazd sa predĺži až na 120 kilometrov.

Spoločnosť Boston Dynamic po rokoch vývoja oznámila, že jej štvornohý robot Spot je už komerčne dostupný. Robot, ktorý sa podobá na veľkého psa, dokáže uniesť náklad s hmotnosťou 14 kilogramov a zvládne pracovať vo vlhkom a prašnom prostredí pri teplotách od -20 do 45 stupňov Celzia. Je vhodný napríklad pre monitorovanie stavieb, diaľkovú kontrolu v plynových, ropných a energetických zariadeniach a tiež v oblasti verejnej bezpečnosti. Okrem toho sa vývojári pochválili aj novými pohybovými schopnosťami humanoidného robota s názvom Atlas. Ten predvádza v bezchybne vykonaných plynulých pohyboch viaceré zložité gymnastické cviky, ktoré preukazujú jeho vysokú obratnosť a rovnováhu.

Držiak Snap Mount pre akčné kamery GoPro Hero a DJI Osmo je navrhnutý tak, aby sa tieto kamery dali upevniť takmer na čokoľvek. Na zadnej strane držiaka sa nachádzajú štyri magnety, ktoré sa spoja so štyrmi zodpovedajúcimi magnetmi na samostatnej podložke. Používateľ si túto podložku môže dať pod oblečenie a potom už len jednoducho spredu pripne držiak s akčnou kamerou. Vďaka magnetom sa držiak spojený s podložkou dá umiestniť aj na rôzne kovové povrchy pre ešte širšie možnosti nakrúcania akčných videí. K dispozícii je tiež adaptér pre upevnenie držiaka na rôzne montážne doplnky, ako sú selfie tyče a podobne.