Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 127

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Máte už elektrický skúter či kolobežku? A koľko s ňou dokážete prejsť na jedno nabitie? Aj 100 kilometrov? Asi nie, že? A čo taký terén, myslím si, že 99 percent kolobežiek si tam ani netrúfne. Nie však dopravný prostriedok, ktorý sa všetky nedokonalosti bežných elektrických kolobežiek snažil odstrániť.

Elektrická kolobežka Commuter 60, vyhotovená v priemyselnom dizajne z hliníka, je navrhnutá aj na jazdu po drsnejšom teréne. Je preto odolná voči prachu a vode v kategórii IP65, má nastaviteľné vzduchové tlmiče vpredu a vzadu s tlmením takmer 8 centimetrov a terénne bezdušové pneumatiky. Dva motory so silou 1 200 wattov sú umiestnené v nábojoch kolies a poskytnú dostatočné zrýchlenie až na maximálnu rýchlosť 60 kilometrov za hodinu. S 20 ampér hodinovou vyberateľnou batériou zvláda kolobežka až 40 stupňové stúpanie a jej maximálny dojazd je takmer 100 kilometrov na jedno nabitie. Pre pohodlnejšiu jazdu môže byť elektrická kolobežka vybavená voliteľným sedadlom, ktoré ju premení na terénny skúter.

Ak človek potrebuje kofeínové povzbudenie, napríklad na ceste do práce, môže si dať nápoj do jednorazového papierového pohárika, ktorý býva potiahnutý plastom, no samotné viečko je takmer vždy vyrobené len z jednorazového plastu. Ekologickejším riešením je preto skladací pohár Unocup, ktorý je navrhnutý tak, že horné viečko nepotrebuje. Na jeho vrchnej strane sú tri klapky, ktoré po zložení vytvoria výčnelok s malým otvorom na pitie. Klapky sa dajú ľahko otvoriť, čo pomôže rýchlejšie vychladiť kávu alebo ak má človek čas, tak môže piť kávu z otvoreného pohára a vychutnať si tak jej vôňu či vzhľad.

Cestovný batoh Smart-Pack sa snaží vyniknúť spomedzi záplavy iných batohov, a to špeciálne navrhnutými úložnými priestormi a priečinkami. Tie oddelia topánky, oblečenie a pracovnú techniku, takže sa už používateľ nemusí báť blata z topánok, ktoré by stekalo po jeho notebooku v batohu. Každý zo samostatných priečinkov je pritom ľahko prístupný. Úložný priestor pre techniku a ďalšie pomôcky je navyše chránený číselným zámkom kompatibilným s normou TSA.

Vode odolný batoh Smart-Pack sa môže dokonca pochváliť vstavanou bezdrôtovou Qi nabíjačkou. Tá sa nachádza v popruhu s vreckom pre uloženie smartfónu, ktorá je tak hneď po ruke. Druhý popruh, s remienkom na zavesenie okuliarov, má aj vrecko so zipsom pre uloženie drobností, ako sú napríklad kreditné karty, slúchadlá do uší či cestovné lístky. Batoh má tiež skryté vrecko na kľúče, doklady a cennosti, dve vrecká na fľaše s vodou a jeho chrbtová časť je vystužená tak, aby pomohla k lepšiemu držaniu tela nositeľa.

Existujú síce rôzne hobby ručné tepelné gravírovačky, no tie nebývajú presné. To však nie je prípad laserovej gravírovačky LaserPecker Pro so 405-nanometrovým modro-fialovým laserom. Vec, na ktorú chce používateľ dať niečo vygravírovať, umiestni na podložku pod teleskopickým stojanom. Keďže gravírovací laser vyžaruje jasné svetlo, je súčasťou výbavy aj skladací ochranný štít, ktorý rozloží okolo gravírovačky. Následne cez Bluetooth pripojenie odošle z mobilnej aplikácie do zariadenia pripravené grafické alebo textové podklady.

Gravírovačka si pomocou samostatného lasera premeria vzdialenosti a ďalším laserom premietne ukážku na povrch objektu, pre prípadné doladenie pozície a veľkosti. Spustenie gravírovačky je zabezpečené heslom a navyše sa vypne, ak v blízkosti laseru deteguje pohyb. Po skončení gravírovania môže používateľ zariadenie zložiť do kompaktného tvaru a uložiť ho napríklad na poličku.