Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 139

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Mnohí používatelia sa snažia pomocou technológií získavať údaje o svojom tele, aby mu lepšie porozumeli. Obľúbenými sa tak stali inteligentné náramky a hodinky, nakoľko niektoré životné funkcie merajú. Nie každému však vyhovuje mať niečo navyše na ruke. Zvlášť, ak to doteraz nerobil. Aj preto dali vedci hlavy dokopy a technologickú inteligenciu snímania ľudského tela preniesli do topánok.

Spoločnosť TacSense sa zaoberá vývojom flexibilných a citlivých hmatových senzorov pre snímanie rôznych ukazovateľov. Svoju technológiu najnovšie integrovala do inteligentných topánok FootWARE. Toto nositeľné riešenie tak jednoduchým a nenápadným spôsobom monitoruje a analyzuje fyziologické parametre používateľa počas jeho každodenných činností. Topánky sú schopné cez Bluetooth zasielať do sprievodnej mobilnej aplikácie údaje o meraní srdcového rytmu, rýchlosti dýchania, krvného tlaku, emócií, úrovni stresu a pohybových vzorcov.

Robotická hračka s názvom T9 má podobu robota, ktorý sa môže automaticky transformovať na vozidlo a zase naspäť na robota. Transformácia a jeho pohyby sa dajú ovládať pomocou hlasových povelov alebo cez sprievodnú mobilnú aplikáciu. Robot T9 je vybavený 23 proprietárnymi čipmi a 22 robotickými servomotormi, ktoré pracujú s algoritmami umelej inteligencie pre riadenie pohybu jeho kĺbov. Deti sa môžu učiť kódovať a vyvíjať rôzne programy pre robota a donútiť ho tak vykonať rôzne tanečné či iné zábavné pohyby. Malí programátori môžu čerpať vedomosti z bezplatných online kurzov a vytvorenú alebo prispôsobenú animáciu pohybu môžu uložiť do pamäte robota pre jej neskoršie vyvolanie. Pamäť má dostatočnú kapacitu pre uloženie desiatok tisíc animácií pohybu.

Skladacia elektrická kolobežka Mantour X váži len 7,3 kilogramu a používateľ ju môže rozložiť a pripraviť na jazdu už do piatich sekúnd. Maximálna rýchlosť jazdy je obmedzená na 20 km / h a kompaktné rozmery kolobežky sa podpísali na menšej batérii a teda aj kratšom dojazde, ktorý je okolo 20 kilometrov na jedno nabitie. No Mantour X sa môže pochváliť inovatívnym spôsobom prepravy. Ak je kolobežka zložená a používateľ aktivuje režim nasledovania, vlastný algoritmus zabezpečí, že kolobežka zostane samostatne vyvážená vo vzpriamenej polohe na prednom kolese. Používateľ už len usmerňuje pohyb kolobežky rukou položenou na zložených riadidlách, pričom nemusí vyvíjať žiadne väčšie úsilie. Podľa výrobcu by mal mať pocit, akoby ani nič nedržal v rukách.

Spoločenský robot Lovot z dielne japonskej spoločnosti Groove X je navrhnutý tak aby povzbudil život majiteľov a pôsobil ako taký mechanický domáci maznáčik. Robot má pevnú základňu s kolieskami, na ktorej je osadené mäkké telo s plutvovými rukami, ktoré priam vyzývajú k objatiu. Vnútorné ventilátory odvádzajú teplo z elektroniky tak, aby bolo telo zvonku teplé a jeho dotyk vyvolával v používateľovi príjemné pocity. Lovot s veľkými očami a gombíkovým noštekom si doslova pýta pozornosť majiteľa, chce aby ho zdvihol na ruky, tancoval s ním či inak interagoval. S kamerou na vrchole hlavy však môže Lovot poslúžiť aj ako roztomilý strážca domácnosti. Samotný robot je k dispozícii v niekoľkých farebných prevedeniach a výrobca pre neho vytvoril dokonca kolekciu oblečenia.