Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 140

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Aj u vás to tak funguje? Vždy keď sa vrátim uzimený z prechádzky, prvé po čom siahnem je čaj. Existuje veľmi veľa druhov a nie s každým je to také jednoduché, že ho stačí zaliať. Zaujímavé sú najmä čaje, ktorých lístky by sa mali pri príprave pomlieť. No našťastie sa tento proces pomocou technológií zjednodušil. Kávovary tak dopĺňa aj čajovar.

Záujem o takzvané Matcha čaje si stále drží svoju úroveň, no ich príprava prostredníctvom tradičného spôsobu býva v domácich podmienkach náročná. Zmeniť by to ale mohol stroj Matcha Maker, ktorý podobne ako stroj na espresso dokáže jednoducho a rýchlo pripraviť šálku osviežujúceho čaju. Stačí nasypať listy zeleného čaju do hliníkového zásobníka a stlačením tlačidla aktivovať integrovaný keramický mlynček. Ten listy zomelie na jemný prášok, ktorý sa vysype do šálky s vodou pod dávkovačom. Namiesto ručného šľahania čaju Matcha sa použije magnetické miešadlo, pričom šálka so zmesou sa v stroji rovnomerne otáča. Výsledkom je ideálne napenený a osviežujúci nápoj, ktorý dodá telu vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty.

Určite je frustrujúce, keď sa snažíte sledovať letiaceho otravného komára, ale stratíte prehľad o tom, kde je. Pomôcť by však mohlo zariadenie Bzigo. Je vybavené infračervenou kamerou a s využitím algoritmov počítačového videnia je schopné rozlišovať medzi komármi a inými drobnými objektmi vo vzduchu, ako sú prachové častice. Bzigo pomocou laserového lúča potom zvýrazní používateľovi pozíciu detegovaného komára, aby sa ho mohol akýmkoľvek spôsobom zbaviť.

Vyhrievané rukavice Candle sú vyrobené z elegantnej, pružnej a priedušnej zmesi mliečneho hodvábu, neoprénu a lycry. Sú odolné voči vode a vetru, zatiaľ čo špičky prstov sú dostatočne poddajné aj pre manipuláciu s dotykovým displejom. Používateľ tak nemusí dať rukavice dole z rúk, ak chce používať svoj smartfón. Vo vnútri základného materiálu je po obvode každého prsta a palca zabudovaný vyhrievací pásik vyrobený z uhlíkových vlákien. Vyhrievací systém je napájaný batériou, ktorá je umiestnená na zadnej strane rukavice, pričom by mal byť schopný zahriať ruky používateľa až na maximálnu teplotu 50 stupňov Celzia. Používateľ si môže vybrať medzi tromi úrovňami vyhrievania. Po odobratí jednotky s batériou sa dajú rukavice Candle jednoducho vyprať v práčke.

Super 8mm filmové kamery dokázali naraz nasnímať iba tri minúty záberov, ktoré boli navyše zrnité a blikali. Tých, ktorí to aj dnes považujú za dobré umelecké vlastnosti, by mohla zaujať nová retro digitálna kamera Fragment 8. Tá nakrúca dvojminútové videá v rozlíšení 720p pri rýchlosti 9 alebo 24 snímok za sekundu. Okrem jedného bežného objektívu môže byť kamera vybavená podobnou vežou s tromi objektívmi, ako mala pôvodná Super 8-čka. Tri otočné objektívy však neposkytnú rôzne ohniskové vzdialenosti, no umožnia používateľovi nakrúcať video s rôznymi vizuálnymi efektmi a filtrami. Vďaka tomu sa záznam ešte viac približuje k pôvodným materiálom z kamier Super 8mm.