Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 144

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Vývojári zo spoločnosti Valerann predstavili zaujímavé senzory, ktoré sa inštalujú priamo do vozovky medzi vodorovné značenie jazdných pruhov. Každá jednotka je vybavená šiestimi rôznymi snímačmi a je napájaná solárnou energiou. Dáta zo senzorov sa pomocou IoT siete LoRA prenášajú do cloudu, kde ich algoritmy strojového učenia v reálnom čase spracujú v rôznych analýzach. Sieť sleduje každé jedno vozidlo na ceste a získané informácie môžu pomôcť s optimalizáciou riadenia dopravy.

Senzory tiež obsahujú diaľkovo ovládateľné LED diódy, ktorými vyjadria jednoduché upozornenia. Cestný pruh sa môže uzavrieť červeným osvetlením alebo postupné blikanie radu oranžových svetiel môže požiadať vodičov, aby spomalili. Systém by tiež mohol v budúcnosti informovať autonómne vozidlá o vzájomnej polohe a rizikách na ceste, prípadne im môže dať informácie o premávke v jednotlivých jazdných pruhoch.

Senzorický systém Smardii pozostáva zo zariadenia v tvare puku, ktoré sa pripne na plienku. Zariadenie je určené najmä pre seniorov, pričom je opakovane použiteľné, nabíjateľné a vodotesné. Smardii okrem detekcie vlhkosti a znečistenia dokáže vykonať analýzu moču v reálnom čase, ktorá môže pomôcť odhaliť potenciálne choroby. Zdravotné sestry alebo domáci ošetrovatelia tak môžu sledovať zdravotný stav a pohodu svojich pacientov cez webovú aplikáciu. Aplikácia môže odosielať včasné varovania a automatická evidencia môže prispieť k zlepšeniu úrovne starostlivosti o staršie osoby.

Modulárna kamera Insta360 One R prináša inovatívny spôsob kombinácie 360 stupňovej kamery a akčnej kamery. K základnej jednotke s batériou sa tak dá pripojiť samostatné jadro s displejom a modul s kamerou. K dispozícii je modul s dvomi objektívmi pre zachytenie 360 stupňových videí, modul so 4K širokouhlou akčnou kamerou a efektne pôsobiaci modul so širokouhlým objektívom Leica. Jeho kamera má až palcový obrazový snímač a je schopná nakrúcať videá v rozlíšení 5,7 K. Celý kamerový systém One R pritom disponuje výkonnou stabilizáciou obrazu FlowState bez použitia fyzických stabilizátorov.