Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenské vonné difúzory dokážu likvidovať aj nový koronavírus

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
8. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zaujímavým inovatívnym pomocníkom v boji proti patogénom môže byť aj najnovší voňavý slovenský vynález. Domáci start up „New Aroma“ totiž prináša do oblasti čistenia priestorov vlastný recept, ktorý v sebe spája aromatický olej a účinnú dezinfekciu. Pomocou difúznych zariadení pomáha čistiť priestory až do veľkosti 15 tisíc metrov kubických. Pozrite sa na to ako dokázali Slováci spojiť dva komponenty, ktoré doposiaľ fungovali oddelene a teraz spolu v priestore likvidujú aj nový koronavírus.

Aj vďaka špecialistom z bošianskej spoločnosti NEW AROMA je návšteva niektorých hotelov, či nákupných centier, spojená s voňavým zážitkom. Za všetkým je profesionálne aromatizovanie pomocou difuzérov pre otvorený priestor alebo aj pre systémy núteného vetrania a klimatizácie. Základom sú však vonné oleje.

„Vyrábajú sa tak, že sa vlastne zmieša vonná kompozícia alebo respektíve parfémová kompozícia, ktorá sa mieša do olejového základu. Neobsahujú žiaden alkohol, čo je veľmi dôležité najmä teda preto, aby ten alkohol nedráždil najmä dýchacie cesty. Naše oleje neobsahujú žiadne alergény ani žiadne karcinogénne látky,“ hovorí pani Jana Šefrániková Mikulášová, CEO, NEW AROMA.

Vôňa oleja pritom dokáže pokryť naozaj rozľahlý priestor. Je to dané jeho fyzikálnymi vlastnosťami.

„Olej je v rámci toho difúzera tlačený kompresorom cez trysku, ktorá vlastne ten olej akoby zatomizuje. To znamená, ona ho roztriešti na čiastočky, ktoré sú o veľkosti niekoľkých mikrónov. A keďže všetci vieme, že olej je ľahší ako voda, tým malým rozmerom tých čiastočiek dokážu rovnomerne sa rozptýliť do celého priestoru a nepadajú tak rýchlo k zemi,“ vysvetľuje pani Jana Šefrániková Mikulášová, CEO, NEW AROMA.

Aj vlastnosti týchto olejov sa slovenskí vývojári z Bošian rozhodli použiť pre boj s patogénmi, vrátane nového koronavírusu. V spolupráci s ďalšími slovenskými odborníkmi na dezinfekciu tak vyvinuli sériu náplní pre aromatizovanie a zároveň dôkladnú dezinfekciu priestorov.

„Do tejto vonnej kompozície bola pridaná zložka, ktorá funguje mikrobicídne, baktériocídne a virocídne. Bola tam vpravená na základe chemickej reakcie a dali sme tam momentálne od koncentrácie 0,25 po 3 percentá tejto chemickej zložky,“ hovorí pán Ronald Oravec, špecialista na výkon DDD.

Pri procese dezinfikovania sa kvapôčky látky, v rozmere len pár mikrometrov, dostanú do vzduchu v miestnosti pomocou aerosólových zariadení, ktoré ich doslova rozprášia.

„Tento dezinfekčný prostriedok funguje už vo forme aerosólu, ale aj po jeho dopade na plochu. Tam prichádza k jeho sublimácii. A na ploche funguje kontaktne a v aerosóle taktiež kontaktne, ale vo forme pary. Vďaka rozpínavosti pár sa dostanú všetky čiastočky dezinfekčného prostriedku do všetkých miest,“ hovorí pán Michal Bartošovič, majiteľ patentu a vedecký garant.

K dispozícii sú náplne pre denné používanie v čase, kedy sa v priestoroch pohybujú ľudia, no aj prostriedky pre efektívnejšiu nočnú dezinfekciu, ale už bez prítomnosti ľudí. A práve tej pomáhajú aj nanočastice.

„Nakoľko baktérie a vírusy majú svoje ochranné štíty, dezinfekcia podporená nanočasticami tieto štíty stopercentne eliminuje,“ vysvetľuje pán Michal Bartošovič, majiteľ patentu a vedecký garant.

„Denná zložka tá sa v prostredí kumuluje dlhším používaním tejto tejto zlúčeniny. A tá keď sa naakumuluje, tak tiež má preventívne opatrenia na vírusy, baktérie, plesne a podobné patogény,“ dopĺňa pán Ronald Oravec, špecialista na výkon DDD.

Samotné difuzéry dokážu pokryť veľké priestory kancelárií, nemocníc, ale aj výrobných hál či nákupných centier. Veľmi dôležitá však bola pri vývoji slovenskej dezinfekcie aj otázka ľudského zdravia.

„Požiadavka bola, aby účinok bol čo najväčší, ale vzhľadom na to do takej koncentrácie prísť, ktorá by neohrozila zdravie ľudí. Látka, ktorá tam bola pridaná, má ako dezinfekčné účinky na priestory, tak sa používa pri rôznych liečbach, v rôznych minerálnych kúpeľoch, vo vodách. Používa sa aj ako inhalačné činidlo, používa sa ako dermálna zložka,“ uzatvára pán Ronald Oravec, špecialista na výkon DDD.

Samotná dezinfekcia by teda mohla pôsobiť prospešne aj v našom organizme. Hovorí sa, že najefektívnejšie je spojiť príjemné s užitočným. Inovácia z dielne NEW AROMA z Bošian, tak v tomto duchu dokáže do všetkých miest v priestore priniesť nielen zážitok z vône, ale v prvom rade aj dôkladnú dezinfekciu od plesní, baktérií a tiež vírusov.