Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 148

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Sledovanie vetra je dnes dôležité nielen pre meteorológov, svoje vedia o tom aj nadšenci športovej streľby. Práve vietor môže totiž výrazne trajektóriu strely a teda aj výsledok. Našťastie je tu zaujímavý diaľkomer, ktorý dokáže strelca na veterné podmienky naozaj dobre pripraviť.

Ventus je prvý ručný diaľkomer, ktorý poskytne strelcom trojrozmerné údaje o vetre na viacerých miestach medzi nimi a terčom, vzdialeným až 457 metrov. Funguje tak, že pomocou technológie LiDAR vysiela laserový signál, ktorý sa čiastočne odráža od častíc vo vzduchu. Zariadenie dokáže tieto pohyby prečítať v troch rozmeroch a to až v šiestich rôznych bodoch. Strelec tak získa údaje o čelnom, zadnom aj bočnom vetre, ktoré mu pomôžu s presným zacielením. Model diaľkomera Ventus X meria navyše aj teplotu, stratosférický tlak, aktuálnu silu vetra a možný dostreľ. Tieto informácie odosiela cez Bluetooth do mobilnej aplikácie, ktorá poskytne používateľovi aj ďalšie namerané štatistiky.

Digitálny tlmočník Ambassador je navrhnutý pre preklad z až 20tich jazykov a zo 42-och dialektov v reálnom čase. Skladá sa z dvojice slúchadiel do uší, so zabudovaným mikrofónom. Jedno slúchadlo má používateľ a druhé si nasadí človek, s ktorým chce viesť rozhovor. K dispozícii sú tri režimy tlmočenia. Režim „Konverzácia“ je určený pre osobný rozhovor dvoch ľudí pomocou slúchadiel a jedného smartfónu so sprievodnou aplikáciou. Režim „Počúvania“ prekladá reč kohokoľvek v dosahu približne 2,5 metra od používateľa, zatiaľ čo režim „Prednáška“ slúži pre stretnutia viacerých osôb, s prepojenými slúchadlami Ambassador. S jedným smartfónom môžu pritom naraz komunikovať až štyria používatelia.

Francúzsky výrobca elektrických zariadení Legrand vytvoril inteligentný elektrický panel pre domácnosti s názvom Drivia with Netatmo. Toto príslušenstvo pozostáva zo šiestich kusov, vrátane ističa, stýkača, relé, elektromera a kontroléra elektrického zaťaženia. Modul s elektromerom má malý LCD displej, ktorý zobrazuje súhrn denného používania elektrickej energie a s tým súvisiace náklady. Keďže však bude skrytý v rozvodnej skrini, používatelia si môžu tieto hodnoty kontrolovať aj pomocou mobilnej aplikácie. Okrem monitorovania spotreby elektrickej energie každého jedného zariadenia v domácnosti, umožní Drivia používateľovi na diaľku vypnúť alebo zapnúť celú elektrickú vetvu. Užitočné to môže byť v prípade, ak používateľ zabudne vypnúť nejaký spotrebič a odíde z domu, napríklad aj na dovolenku.