Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 149

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

V štandardnom nekaranténnom období taká jar vyženie do ulíc nielen motorkárov, cyklistov, ale aj takých inlinerov či skejbordistov. Práve pre poslednú skupinu nadšencov máme v talóne zaujímavú technologickú inováciu, ktorá sa práve dosiek s kolesami týka. Vďaka nej tak dokážu aj menej skúsení odvážlivci rezať so skejtbordom aj ostrejšie zákruty.

Zatiaľ čo väčšina skejtbordov má štyri kolesá, model Freebord 5-X sa vyznačuje tým, že ich má až šesť. V stredovej línii tak pribudlo jedno koleso za prednú a druhé koleso za zadnú dvojicu. Tieto prídavné kolesá sú otočné a pri priamom pohybe skejtbordu sú nad zemou. No do kontaktu s cestou sa dostanú pri zatáčaní do jednej zo strán. Jazdcovi to umožní nakloniť sa do zákruty tak, že na vnútornú stranu hrany dosky prenesie svoju váhu, podobne ako na snowboarde. Môže tak ostrejšie rezať zákruty a ľahšie vykonať rôzne triky. Predná a zadná dvojica kolies je navyše pripevnená k ramenám s pružinami. Vďaka tomu sa každé z kolies môže pohybovať nezávisle, v reakcii na nerovný povrch. Jednoduché viazanie navyše udrží nohy jazdca na doske skejtbordu.

Inovatívna 360 stupňová ručná kamera Vecnos sa svojim tvarom podobá na väčšie pero. Je vybavená tromi objektívmi, ktoré sú umiestnené po stranách a ďalším objektívom na jej vrchole. Pomocou nich môže používateľ zachytiť selfie alebo skupinové zábery do 360 stupňových fotografií a videí z rôznych udalostí. Prepojením s mobilnou aplikáciou sa dajú zachytené momenty zdieľať na sociálnych sieťach. Používateľ môže kameru ovládať jedným tlačidlom, pričom sa dá namontovať na stojan a umiestniť na stôl, podlahu či dokonca na stenu.