Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 156

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Z času na čas sa niektorým stane, že ich prestane štvorkolesový miláčik poslúchať. Najhoršie je, ak sa tak stane za jazdy. Nezostáva nič iné, len auto odstaviť na krajnici a poriadne upozorniť ostatných účastníkov premávky, že nás musia obísť. Aj preto je súčasťou výbavy výstražný trojuholník. No nie vždy je dostatočne viditeľný. Vývojári však majú recept na to, čím ho nahradiť.

Ak musí vodič kvôli nejakej núdzovej situácii zastaviť na okraji cesty, môže to byť pre neho nebezpečné. Má síce po ruke klasický výstražný trojuholník, no najmä v noci a za hustého dažďa, by mohlo oveľa viac pomôcť viditeľnejšie, nové výstražné svetlo S.Light. Pomocou magnetického podstavca sa dá jednoducho pripevniť na kufor, strechu alebo bok vozidla, zatiaľ čo flexibilné rameno uľahčí nastavenie uhla. Po rozložení, LED svetlo rotuje v kruhu a vytvára tak rôzne varovné symboly a správy, ktoré sú dobre viditeľné zo vzdialenosti až 200 metrov. Okrem výstražného trojuholníka môže zobraziť obojstrannú šípku alebo nápisy SOS či HELP. Pre svetlé, denné podmienky sa namiesto LED svetla dá na držiak pripevniť kruh s reflexným výstražným trojuholníkom.

Mladí americkí návrhári vytvorili kompaktné a univerzálne riešenie skladacieho stolíka s názvom MOFT Z. Ten tak poskytne používateľom notebookov možnosť pohodlnej práce, kdekoľvek sa práve nachádzajú. Dá sa pritom zložiť na hrúbku časopisu a bez problémov sa tak zmestí do kabelky, kufríka či batoha. Dizajn prenosného stolíka v tvare písmena Z prináša používateľovi možnosť jeho nastavenia do jednej polohy pre prácu v stoji alebo si ho môže rozložiť do až troch rôznych polôh pre prácu v sede. MOFT Z je vyrobený z odolnej konštrukcie s trojuholníkovou podperou zo sklenených vlákien. Vďaka tomu unesie až takmer 10 kilogramovú záťaž. Samotná jednotka váži len 850 gramov a jej vonkajší materiál je z umelej polyuretánovej kože.