Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 159

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Nositeľné zariadenia priniesli doslova revolúciu do našich životov. Väčšina ľudí vďaka nim striehne na množstvo krokov, ktoré za deň urobia, iní si neustále merajú kalórie či srdcový tep po firemnej porade. Moderné zariadenia si však dnes prinášajú aj mnohé ďalšie funkcie, znižujú svoju hmotnosť a zvyšujú výdrž na jedno nabitie. Rovnako ako aj inteligentné hodinky, ktoré si teraz predstavíme.

Inteligentné športové hodinky Polar Grit X disponujú takmer všetkým, čo sa dá od tohto typu nositeľného zariadenia očakávať. Majú GPS, kompas, výškomer a senzory, ktoré sú potrebné pre sledovanie krokov, spánku, srdcového rytmu, spaľovania kalórií a ďalších faktorov. Na svojom 1,2 palcovom displeji zobrazia aj komplexné informácie o rôznych fyzických aktivitách. Používateľ si môže hodinky dokonca nastaviť tak, aby ho upozornili na to, že si má doplniť tekutiny alebo sa najesť, aby získal ďalšiu energiu. S hmotnosťou len 64 gramov pritom spĺňajú hodinky prísne vojenské normy, takže sú odolné voči nárazu, teplote a vlhkosti. Po aktivácii väčšiny funkcií, vrátane GPS, poskytne integrovaná batéria dostatok energie pre približne 40 hodinovú prevádzku. Ak sa vypnú viaceré senzory, môže výdrž na jedno nabitie dosiahnuť až 100 hodín.

Dánski vývojári zo spoločnosti Strøm predstavili nový mestský elektrický bicykel City W, ktorý je so svojim zníženým hliníkovým rámom navrhnutý najmä pre ženy. Vďaka 250 wattovému motoru, ktorý je umiestnený v náboji predného kolesa, môže tento e-bicykel dosiahnuť maximálnu rýchlosť 25 km za hodinu. Jazdec má pritom možnosť si prepínať medzi šiestimi úrovňami elektrickej asistencie šliapania do pedálov. Vyberateľná batéria poskytne na jedno nabitie dojazd do vzdialenosti približne 60 kilometrov, v závislosti od váhy jazdca a nastaveného stupňa asistencie. Vo výbave e-bicykla nechýbajú predné a zadné LED svetlá, či cyklopočítač s USB portom, pre nabíjanie mobilných zariadení počas jazdy. Pochváliť sa môže tiež pneumatikami Schwalbe, ktoré sú odolné proti prepichnutiu. K dispozícii je i voliteľný nákupný kôš, ktorý sa montuje pred riadidlá.