Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Konferencia VSE unIT predviedla najnovšie inovácie v oblasti energetiky

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
2. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inšpirácie, vzdelávanie a inovácie - tieto tri motívy sa každoročne stretávajú na zaujímavom podujatí unIT Conference, pod taktovkou VSE. Keďže tento rok však aj našu krajinu zasiahla pandémia, rozhodli sa organizátori pre moderné technológie a konferencia sa preniesla do online priestoru. Aj my sme dostali priestor spojiť sa na diaľku s niektorými respondentmi z tohto podujatia, a tak vám prinášame zaujímavé informácie.

Aj veľký svet technológií zasiahla pandémia COVID-19. Niektorých dostala na kolená, no iných vyburcovala k hľadaniu inovácií.

„V niektorých odvetviach nastali určité spomalenia, ako je napríklad cestovný ruch či kamenné predajne. Pri softvéri sa však prejavilo veľa kreativity, ako robiť veci na diaľku a zachovať si sociálny dištanc. Jednou z oblastí je jednotná komunikácia, ale polepšili si aj bezkontaktné nákupy či telemedicína,“ hovorí pán Jim Walsh, Chief Technology Officer, GlobalLogic.

Aj firmy museli zmeniť prístup k zamestnancom a mnohým tak umožnili známy home office, čiže prácu z domu.

„Aj ľudia, ktorí nikdy technológie nepoužívali, boli zrazu prinútení ich používať. Myslím si, že to výrazne zmení aj ďalší spôsob nášho pracovného života a posunie ho vpred,“ dodáva pán Jim Walsh, Chief Technology Officer, GlobalLogic.

Významný posun vo svete technológií, no nielen počas pandémie, zaznamenáva aj energetika, kde práve digitalizácia umožnila nasadenie moderných informačných a komunikačných technológií. Systémy sú tak schopné odhaliť poruchu ešte skôr, ako ju zaregistruje samotný odberateľ elektrickej energie.

No inovácie znížili aj spotrebu elektrických zariadení. Elektromery, ktoré ju merajú, sa zasa už odčítavajú aj na diaľku.

„Predtým sme merali elektrinu takým spôsobom, že raz za rok niekto fyzicky prišiel na dané odberné miesto, a teda odčítal stav elektromera a povedal, koľko spotreboval zákazník elektriny za rok. Dnes takéto inteligentné merače merajú takýto údaj každých pár minút a samozrejme nám to obohacuje tú informáciu, ktorú máme,“ vysvetľuje pán Miroslav Kulla, člen predstavenstva, VSE.

Inteligentné meracie systémy by podľa zákona mali byť do konca roka 2020 nainštalované v domácnostiach, ktorých ročný odber je viac ako 4 000 kilowatthodín. Vybavených by tak malo byť približne 20 percent všetkých odberných miest. Práve odčítanie elektromerov na diaľku sa využíva aj v novej službe od Východoslovenskej energetiky, ktorá pomáha odberateľom zlepšiť si prehľad o spotrebovanej elektrickej energii.

„Služba ElektroZoom funguje na báze umelej inteligencie a porovnáva celosvetovo milióny domácností a ich nejaký charakter spotreby, až po konkrétny spotrebič v domácnosti. A dokáže tak porovnávať, že či vaša spotreba energií je optimálna alebo je vyššia alebo menšia ako nejaká porovnateľná skupina.“

Mozgom celého systému je patentovaná technológia umelej inteligencie od spoločnosti Bidgely. No ak majú byť dáta čo najpresnejšie, môže umelej inteligencii pomôcť aj samotný odberateľ, ktorý si v online prostredí zadá základné informácie.

„Cez webové rozhranie nastaví svoj individuálny profil. Čiže nejakým spôsobom spresní, akú má domácnosť, aké má spotrebiče. A týmto pomôže tej technológií sa učiť rýchlejšie.“

ElektroZoom môže vďaka umelej inteligencii pomáhať slovenským domácnostiam optimalizovať spotrebu elektrickej energie, a tým pádom aj znižovať náklady za jej odber. Dokonca však v určitej miere môže samotné spotrebiče aj ochrániť.

„Ako náhle dochádza ku koncu životnosti nejakého spotrebiča, tak ten spotrebič väčšinou začne odoberať viacej elektriny. A toto nám práve ten systém indikuje, že treba si dať pozor, je tu nejaké staré zariadenie, ktoré sa začína kaziť. Začína teda žrať viac elektriny a treba ho nejakým spôsobom buď opraviť alebo ho nahradiť,“ dopĺňa pán Miroslav Kulla, člen predstavenstva, VSE.

Aby sa dáta z desiatok tisíc elektromerov dali vyhodnotiť vo veľmi krátkom čase, vyvinula skupina mladých programátorov zaujímavý spôsob ich spracovania. Inovatívne riešenie totiž využíva paralelné spracovanie údajov v jednom okamihu naraz a to najmä vďaka architektúre procesora počítačových grafických kariet.

„CPUčko má tak 4 až 16 jadier, v ktorých bežia tie výpočty a taká grafická karta má typicky 5 000. Čiže, keď vieme rozložiť ten výpočet na veľa parciálnych malých výpočtov, tak vlastne vieme to používať nielen na hry, ale aj na nejaké výpočtové veci,“ hovorí pán Matej Mišík, riaditeľ obchodného rozvoja, Instarea.

Ide tak zrejme o jednu z najrýchlejšie spracovávaných databáz na svete, ku ktorej Slovákom otvorila cestu technológia CUDA od Nvidie. Vďaka využitiu paralelného spracovania údajov pomocou grafických kariet sa však môže zrýchliť napríklad aj vývoj nových liekov.

„To sa vlastne už myslím, že práve aj teraz počas SARS-CoV-2 vlastne dialo, že mali možnosť ľudia sa zapojiť do takýchto vedeckých sietí, kde svoj voľný čas svojej výpočtovej kapacity, napríklad grafickej karty, venovali vedeckým účelom. Kedy sa práve dá distribuovať ten výpočet na veľké množstvo počítačov bez toho, aby som mal jeden superpočítač, na ktorom to beží,“ uzatvára pán Matej Mišík, riaditeľ obchodného rozvoja, Instarea.

Podujatie VSE unIT Conference aj tento rok ukázalo, ako významne pomáhajú inovácie napredovať technologickému sektoru. Rozhodne majú do toho čo povedať aj Slováci. A práve aj vďaka mnohým úspešným tuzemským projektom sa tak uľahčuje život, a to nielen našim spotrebiteľom.