Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 1

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vitajte pri Rýchlom Svete technológií, v ktorom s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume. Informácie budeme pre vás pravidelne vyberať z magazínu Techpedia.sk.

Ekologické topánky GreenPlax sú z prevažnej časti vyrobené z recyklovaných PET fliaš, ktoré boli vyzbierané ako odpad z oceánov. Na jednu topánku sa pritom spotrebuje až 15 PET fliaš, ktoré sa očistia, rozdrvia, spracujú na malé granule. Tie sa následne roztavia a premenia na vlákna, z ktorých vzniknú nite pre tkané textílie. V samostatnom procese sa z plastových granúl vyrobí odolná, no pružná podrážka, ktorá sa prispôsobí pohybu nôh vo všetkých smeroch.

Kvôli ochoreniu COVID-19 sme sa naučili nosiť so sebou fľaštičky s dezinfekciou. No tie sa zle prenášajú vo vrecku, môžu sa zahrabať na spodok tašky a ani ich uzáver nebýva praktický. Pohodlnejší spôsob osobnej hygieny však prináša zariadenie Go.C. Dá sa pripnúť na opasok alebo na tašku, odkiaľ po stlačení tlačidla nadávkuje optimálne množstvo dezinfekčného prostriedku priamo do dlane. Zásobník má objem 33 ml a dá sa naplniť jednoduchým vytiahnutím uzáveru.

Austrálski vedci sa rozhodli použiť ostrihané vlasy z kaderníctva ako udržateľný zdroj pre výrobu OLED displejov. Tím spálil vlasy pri teplote 240 stupňov Celzia, čím vznikol materiál obsahujúci uhlík a dusík. Materiál sa potom spracoval na nanočastice, z ktorých polymér vytvoril zhluky malých skupín. Ak sa aplikuje slabé napätie, začnú nanočastice žiariť modrou farbou. Mohli by sa tak dať použiť ako aktívna vrstva pre malé OLED displeje v nositeľných zariadeniach.

Svetlo NowLight osvetlí priestory aj bez prístupu k elektrickej energii zo siete. Jeho batéria sa dá totiž nabíjať i pomocou malého solárneho panela alebo jednoducho len ručnou prácou. Používateľ ťahá slučkou kábla a týmto pohybom sa generuje elektrická energia. Jedna minúta práce údajne dodá energiu pre hodinu svietenia. Batéria môže poskytnúť energiu aj pre nabitie mobilného telefónu. K svetlu sa dajú navyše pripojiť žiarovky SatLight, ktoré rozšíria možnosti osvetlenia.

Prenosné zariadenie QuenchSea je navrhnuté pre odsoľovanie vody pomocou jednoduchého ťahania dopredu a dozadu za vysunutú teleskopickú páku. Týmto spôsobom sa cez silikónovú trubicu načerpá morská voda, ktorá prejde cez trojitý filtračný systém v zariadení a cez druhú trubicu sa už čistá a pitná presunie do fľaše alebo do nádoby. Vymeniteľná membrána odstráni až 98 percent soli. Filtrácia pritom zachytí aj vírusy, baktérie, plastové mikročastice a ďalšie kontaminanty.