Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 3

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vitajte pri Rýchlom Svete technológií, v ktorom s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Na Slovensku máme jedno z prvých autonómnych vozidiel, volá sa SimRod a predstavila ho Slovenská technická univerzita. Na vývoji spolupracovali odborníci zo Strojníckej a Stavebnej fakulty, spolu s fakultou Informatiky a informačných technológií. Informatici navrhli komunikačnú a protokoly pre jednotlivé komponenty, ako sú riadiace jednotky, moduly jednotlivých senzorov, či KEN zbernica. Tím sa podieľal aj na programovaní navigačného softvéru, ktorý autu pomáha rozhodovať sa v tom, kedy a kam má zatočiť, kedy má pridať, či spomaliť a kedy úplne zastaviť.

Prototyp autonómneho vozidla STU je navigovaný prostredníctvom verejne dostupných satelitov, spolu s korekčnými dátami z kalibračných staníc, ktoré si počas jazdy priebežne sťahuje po dátovej linke cez LTE modem, sa tak pohybuje s presnosťou menej ako 1,5 centimetra. Auto je vybavené aj LIDARom, ktorý deteguje prekážky v jazdnej dráhe, aby sa im dalo vyhnúť. Nové autonómne prvky z výskumu sa plánujú zaviesť aj do aktuálneho vývoja ultra ľahkého plne kompozitného elektrického autobusu, určeného primárne do mestskej premávky.

Elektrický surf Flayer One si prináša svoj základ z takzvaných hydrofoil plavidiel. Jeho dlhé nosné krídlo s plutvami a rotorom tak pri vyššej rýchlosti doslova vytlačí dosku nad vodnú hladinu. Surf dosahuje maximálnu rýchlosť 42 kilometrov za hodinu a adrenalínová plavba môže trvať viac ako hodinu na jedno nabitie batérie. Ručný Bluetooth diaľkový ovládač umožní nastavenie až 24 rýchlostí. Začiatočníkom príde vhod obmedzovač rýchlosti, aby sa mohli klasicky plaviť na vodnej hladine.