Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 6

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vitajte pri Rýchlom Svete technológií, v ktorom s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Zvýšená telesná teplota je jedným z príznakov ochorenia COVID-19. Vývojári preto navrhli inteligentný teplomer NIRA Temp, ktorý meria teplotu počas celého dňa. Toto vode odolné nositeľné zariadenie sa aplikuje v oblasti podpazušia priamo na pokožku, kde drží pomocou dodanej lepivej náplasti. Odtiaľ sa spáruje s mobilnou aplikáciou a každé dve minúty posiela údaje o teplote s presnosťou na desatinu stupňa Celzia. Pripojiť sa dá viacero zariadení a aplikácia tak môže upozorniť rodiča, že jeho dieťa má zvýšenú teplotu.

Nové okuliare pre zobrazenie rozšírenej reality Dream Glass si prinášajú rozlíšenie 4K a podporu 5G pripojenia. Do reálneho priestoru premietajú obsah v ekvivalente obrazovky s uhlopriečkou až 200 palcov, čo je niečo viac ako 5 metrov. K smartfónu, počítaču, notebooku či k hernej konzole sa pripájajú prostredníctvom HDMI alebo USB-C kábla. Zariadenie váži len 185 gramov a dá sa používať aj s dioptrickými okuliarmi. Batéria má výdrž približne päť hodín na jedno nabitie.

V poradí už štvrtá generácia priemyselného exoskeletonu Cray X z dielne spoločnosti German Bionic je navrhnutá tak, aby efektívne pomáhala pracovníkom pri fyzicky náročných úlohách. Exoskeleton k tomu využíva dvojicu servomotorov, ktoré kompenzujú zdvíhanie bremien až do hmotnosti 28 kilogramov a chránia pritom spodnú časť chrbta nositeľa pred nadmerným namáhaním. Konštrukcia Cray X je vyrobená z ľahkých uhlíkových vlákien, čiže aj týmto prispieva k zníženiu únavy pri práci.

Šikovný spôsob ako premeniť bežný bicykel na elektrický poskytuje súprava Unlimited Ebike Conversion Kit. Skladá sa z predného kolesa s motorom v náboji, ktoré sa dodáva v rôznych veľkostiach, ďalej z batérie s rýchloupínacou doskou, ktorá sa montuje namiesto držiaka na fľaše, a nakoniec zo senzora, ktorý je pri ramene kľuky pedála. Jazdec tak jednoduchým spôsobom získa elektrickú asistenciu až do maximálnej rýchlosti 25 km za hodinu, s dojazdom 35 alebo až 80 kilometrov, podľa typu batérie.

Domáci trenažér boxu Liteboxer má podobu stojana so zaoblenou hlavou. V jej prednej časti sa nachádza šesť kruhových plôch na rozdávanie úderov, spolu s ďalšou plochou na spodnej strane. Okolo nich sú vstavané LED svetlá, ku ktorým vedú dráhy LED diód, aby používateľovi napovedali, kam má udierať. Integrované tlakové senzory pritom merajú dopad a presnosť úderov. LED svetlá sa dajú navyše skombinovať aj s hudbou z mobilnej aplikácie pre intenzívne choreografické tréningy boxu.